Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:39:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Votul uninominal pur adoptat de Camera Deputaţilor


23 mai 2012

votPragul electoral a fost eliminat! La nici două spătămâni după ce Senatul a aprobat legea Antonescu-Ponta privind uninominalul într-un singur tur, şi Camera Deputaţilor a votat actul normativ.

Potrivit principiului "uninominalului pur", vor ajunge deputaţi şi senatori doar acei candidaţi care adună cele mai multe voturi în sistem uninominal majoritar.

Proiectul votat azi de deputaţi modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Iniţiatorii acestei legi sunt copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale.

Iniţiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul; la acesta vor participa numai candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.

Camera Deputaţilor, care a votat legea după ce aceasta a trecut şi de Senat, este cameră decizională. Proiectul mai trebuie promulgat de preşedintele Traian Băsescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro