Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:59:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


100 de farmacii din Braşov eliberează, deja, reţete electronice


16 iulie 2012

retetaÎn municipiul Braşov sunt peste 50 de farmacii care eliberează reţete electronice, şapte sunt în Făgăraş, trei în Şercaia, dar şi în Budila, Caţa, Buneşti, Crizbav, Hălchiu, Homorod, Viştea, Victoria etc. L Lista farmaciilor este actualizată în fiecare zi pe site-ul CJAS

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov a publicat pe site-ul propriu lista farmaciilor din judeţ care eliberează medicamente pe baza reţetelor electronice, numărul lor ajungând în prezent la aproximativ o sută. Lista farmaciilor este actualizată în fiecare zi, urmând ca, în perioada următoare, majoritatea unităţilor să fie pregătite tehnic să elibereze medicamente pe reţetă electronică. Astfel, în municipiul Braşov sunt peste 50 de farmacii care eliberează reţete electronice, şapte în Făgăraş, trei în Şercaia, dar şi în Budila, Caţa, Buneşti, Crizbav, Hălchiu, Homorod, Viştea, Victoria etc. Reţetele electronice se eliberează, din 2 iulie, în paralel cu cele tradiţionale, pe hârtie. CNAS estima că în prima lună (iulie) să se ajungă la aproximativ 10% din reţete prescrise şi eliberate în noul sistem, urmând că procentul să urce în două-trei luni la aproximativ de 40-50%. Din totalul celor 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le permite emiterea reţetelor compensate în sistemul electronic.

8.500 de reţete prescrise din 2 iulie

La nivel naţional, peste 8.500 de reţete au fost prescrise electronic începând cu 2 iulie, în primele zile de la punerea în funcţiune a sistemului, dintre acestea fiind eliberate 1.005. Potrivit datelor centralizate de CNAS, numai într-o singură zi, respectiv în 10 iulie, au fost eliberate 622 reţete, după ce au fost rezolvate unele probleme cu care s-au confruntau dezvoltatorii privaţi de soft pentru farmacii. Iniţial, eliberarea reţetelor s-a realizat cu dificultate din cauza problemelor de la farmacii, deoarece multe unităţi erau lipsite de dotările tehnice necesare. Din cauza acestor probleme, CNAS a dispus ca pe paginile de internet ale caselor judeţene, sub sigla „Reţeta electronică - acces optim la medicaţie “, să fie menţionate farmaciile care sunt pregătite tehnic şi pot deja să elibereze medicamente prescrise pe reţete electronice. Pe listele cu farmaciile pregătite tehnic să elibereze medicamente de pe reţete electronice s-ar putea înscrie şi medicii prescriptori.

Cel mult şapte medicamente pe o reţetă

Medicii, farmaciştii şi pacienţii au rol bine definit în cadrul sistemului de prescripţie electronică, certificarea doctorului fiind primul filtru pentru elaborarea reţetei, urmat de identificarea beneficiarului medicamentelor, pe o singură reţetă putind fi prescrise cel mult şapte medicamente, informează Mediafax. Directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania, Dragoş Dobran, a explicat modul în care funcţionează sistemul prescripţiei electronice şi beneficiile acestuia. Potrivit lui Dobran, fiecare categorie de beneficiari are un rol bine definit în cadrul sistemului de prescripţie electronică. Astfel, medicii trebuie să se conecteze la sistem cu certificatul digital calificat, aceasta implicând faptul că sunt înregistraţi în Sistemul Informatic Unic Integrat (ŞIUI) cu o formă contractuală validă. „Acesta este primul filtru. După aceea, este identificat pacientul în sistem şi, dacă el este asigurat, reţeta este automat completată cu o serie de date şi este înregistrată în sistem “, a explicat directorul Departamentului eHealth din Siveco.

Avantaje pentru pacienţi

Pentru vizitele la domiciliu, medicii trebuie să pretipărească, la calculator, un număr de reţete care vor avea, în codul de bare 2D, doar identificarea reţetei şi a unităţii medicale. Restul datelor se vor completa manual, în două exemplare, citeţ, cu majuscule. Pe o singură reţetă nu pot fi trecute mai mult de şapte medicamente. Pacientul va primi un exemplar semnat şi parafat. Medicul va trebui, cu prima ocazie, dar nu mai devreme de sfârşitul lunii, până când face raportarea în ŞIUI, să introducă în sistem reţeta cu aceleaşi date de pe exemplarul păstrat ca martor, a mai spus Dobran. Reţeta electronică prezintă avantaje pentru pacienţi, ei fiind mai bine informaţi şi primind mai repede medicamentele în farmacie. „Pentru fiecare medicament, ei vor afla de la farmacist variantele care au aceeaşi Denumire Comună Internaţională (DCI), forma de prezentare, valoarea contribuţiei personale faţă de preţul compensat. Deci vor putea să facă alegerea în cunoştinţă de cauză “, a adăugat Dobran.

Cine se îmbolnăveşte în concediul de odihnă are dreptul la o nouă vacanţă

Aceasta este decizia Curţii Europene de Justiţie. Motivul, spun ei, este că scopul concediului medical este diferit, întrucât îi permite angajatului să îşi revină în urma unei boli ce l-a făcut inapt să muncească. Iar scopul concediului de odihnă plătit este acela de a-i permite angajatului să se bucure de o perioadă de relaxare şi odihnă. Decizia Curţii Europene de Justiţie a venit ca urmare a sesizării unor muncitori spanioli care s-au confruntat cu această situaţie, dar hotărârea se va aplica fără excepţie în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro