Miercuri, 24 aprilie 2024 - 6:34:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Concentraţia dezinfectanţilor din spitale nu va mai fi testată


15 iunie 2016

Statul nu are bani pentru testarea tuturor dezinfectanţilor. De aceea, Ministerul Sănătăţii va face analize doar pentru 10% din produse. La aproape două luni de la izbucnirea scandalului antisepticilor diluaţi, oficialii au ajuns la concluzia că nu este necesară verificarea concentraţiei dezinfectanţilor din spitale. Vor fi efectuate numai probe de eficacitate, care au ieşit conforme chiar şi în cazul Hexi Pharma.

Din 380 de antiseptici folosiţi în spitale vor fi testaţi doar 10 la sută şi numai dintre cei folosiţi pentru dezinfectarea suprafeţelor mari, nu şi cei folosiţi pentru tegumente şi sterilizarea instrumentarului din sălile de operaţii. Probele vor fi trimise la 3 laboratoare din ţară încă neacreditate.

Sub presiunea mediatică, oficialii au verificat şi concentraţia. Astfel s-a dovedit că unele substanţe erau diluate chiar şi de 4200 de ori. Acum, noua echipă din minister susţine că această analiză este prea costisitoare. Dar explicaţia nu stă în picioare în faţa chimiştilor.

Şefii spitalelor nu mai au însă încredere în producătorii autohtoni. Preferă dezinfectanţii din străinătate, la preţuri exorbitante.

După 26 iunie, producătorii şi distribuitorii de biocide vor avea la dispoziţie 120 de zile să aducă la dosar analize pentru fiecare produs, efectuate în laboratoare acreditate. Procedura de reacreditare se va efectua o dată la 3 ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro