Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 9:39:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


40% dintre copiii români sunt supraponderali


1 aprilie 2012

supraponderalSpecialiştii "Institutului Parhon" trag un semnal de alarmă. Peste 40% dintre copiii români sunt supraponderali. În unele cazuri, este vorba despre inconştienta părinţilor, care le dau dulciuri şi grăsimi fără nicio regulă. Sunt însă foarte multe situaţii în care pacienţii provin din familii sărace, în care nu se pune problema unei alimentaţii echilibrate.


Este şi cazul unui băiat din Botoşani, care a fost luat de două ori de Protecţia Copilului, după ce ajunsese să cântărească aproape 100 de kilograme.
Gabriel are acum 10 ani dar a fost luat în evidente din 2008. Atunci cantarea 97 de kilograme. De 5 ori mai mult decât ar fi fost normal. După doi ani de îngrijiri a reuşit să slăbească aproape 40 de kilograme, urmând o dietă strictă.
Apoi, mama sa, care iniţial l-a abandonat în spital, în stare gravă, unde fusese internat cu o tulburare a glandelor endocrine, a vrut să îl ia înapoi. Gabriel nu putea merge mai mult de 10 metri, iar cel mai mic efort îl epuiză.După ce s-a întors în familie, băiatul s-a îngrăşat din nou, ajungând la 70 kg, astfel încât a fost preluat din nou de Protecţia Copilului.


Trei fraţi din Deva trec prin aceeaşi dramă. Provin dintr-o familie săracă, cu un venit de 200 de lei lunar. Părinţii lor nu le pot asigura o alimentaţie echilibrată, cu legume proaspete, fructe, peste sau carne de vită.
La doar 7 ani, Mădălina cântăreşte 85 de kilograme. Sora ei mai mică, Denisa, are 42 de kilograme, la fel fel şi mezinul Andrei. Numai că el are doar trei ani.Părinţii nu au posibilitatea să îi ducă la un medic specialist pentru a urma un tratament.


Cu un tată şomer şi o mamă casnică, fraţii mănâncă pâine albă, biscuiţi, orez şi cartofi, alimente cu un indice glicemic foarte ridicat.
Părinţii privesc neputincioşi cum de la o zi la altă copiii devin tot mai dependenţi de ei. Obosesc, nu se pot îmbrăca sau încalţa singuri, iar în parc sunt deja ocoliţi de cei de vârsta lor.
Specialiştii spun că orice creştere anormală în greutate a unui copil trebuie sesizată în cel mai scurt timp.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro