Vineri, 26 aprilie 2024 - 1:52:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum să faci Coca-Cola acasă


17 aprilie 2013

Poate părea uşor dacă ai ingredientele, însă este nevoie de foarte multă atenţie în manevrarea şi combinarea lor, întrucât unele pot irita pielea, scriu cei de la "Wired", care au reuşit să recreeze reţeta secretă de miliarde de dolari a Coca-Cola.

Înainte de a vă apuca "de gătit", trebuie să vă echipaţi corespunzător, cu mănuşi şi un halat sau un şorţ de bucătar.

În materie de uleiuri alimentare folosite în reţetă, trebuie să vă asiguraţi că sunt 100% esenţiale şi să ştiţi că dacă nu le folosiţi pe cele mai pure, vă puteţi îmbolnăvi.

 

Cu gramajele indicate în aceste două reţete (a lui John Pemberton şi cea de Open Cola) puteţi obţine doi litri de suc, cantitatea minimă pentru care nu aveţi nevoie de echipamente de specialitate de măsurare şi amestecare. În ambele, Cola este compusă din cinci părţi de apă minerală şi una de sirop. Cofeina este opţională în ambele sucuri, deoarece nu afectează gustul deloc. "Şi se subînţelege că, dacă face şi consuma acest suc, este pe propriul risc!", scrie "The Wired".

 

Reţeta lui John Pemberton

 

John Pemberton (1831-1888) a fost un farmacist american şi este inventatorul băuturii răcoritoare Coca-Cola. În 2010 Coca-Cola Company i-a adus un omagiu lui Pemberton, promovându-l ca personaj cheie într-o campanie publicitară numită "Formula secretă". Bazat pe ingredientele secrete ale produsului, imagini referioare la Pemberton au fost folosite pentru a-i determina pe oameni să creadă şi mai mult în istoria şi mitologia Coca-Cola.

Aceasta este cea mai uşoară dintre cele două reţete şi a fost adaptată la anul 2013 - în alte reţete veţi întâlni de multe ori lipsa gramajelor sau prezenţa unităţilor de măsură imperiale, care nu mai sunt de mult actuale. Cantitatea de cofeină din reţeta iniţială era de cinci ori mai mare decât cantitatea găsită într-o cola din zilele noastre.

Ingrediente:

 

Apa - 1900ml

Alcoolul - 40ml

Suc de lămâie - 190ml

Extract de vanilie - 2.6ml

Ulei de portocale - 0.ml

Ulei de lamaie - 0.125ml

Ulei de nucşoară - 0.05 ml

Ulei de coriandru - 0.002ml

Ulei de Neroli - 0.05 ml

Ulei de scortisoara - 0.05 ml

Cofeina - 0,6 g

Acid fosforic sau citric - 14g

Zahăr (granulat) - 2,400 g

Zahăr (caramelizate) - 400g

 

1) Primul pas este amestecul de arome "7X". Combină uleiurile cu alcoolul într-un recipient de sticlă, folosing o pipetă mică de sticlă, care picură 0.025ml pe picătură. În ceea ce priveşte alcoolul, aveţi nevoie de etanol pur, însă şi o vodcă de bună calitate poate înlocui cu succes alcoolul.

2) Rolul alcoolului este de a emulsiona uleiurile, pentru a preveni separarea acestora în apă. Mixaţi amestecul de uleiuri şi alcool până când bulele de ulei sunt foarte puţin vizibile + puteţi folosi un blender.

3) Se amestecă apă şi zahăr solid într-o tigaie la foc mediu. După ce se caramelizează, adăugaţi-l în apă, pentru a da culoarea specifică Coca Cola.

4) Adauga extract de vanilie, apoi cofeina, apoi sucul de lămâie şi acidul, cu care trebuie să aveţi foarte mare grijă. Apoi, adăugaţi primul amestec, 7X şi amestecaţi bine, pentru a încorpora bine toate uleiurile.

5) După ce aţi pus totul, îl îmbuteliaţi şi îl lăsaţi să se răcească, proces care îl va face mai gros, ca un sirop. Daca vrei o culoare mai inchisa la Cola dvs., atunci puteţi fie să adăugaţi mai multe caramel fie puteţi adăuga un colorant artificial.

6) Puneţi apă minerală şi beţi - puneţi de cinci ori mai multă apă minerală de cât sirop şi gata, dar gustaţi pe toate etapele amestecului.

 

Reţeta Open Cola

 

OpenCola este un brand de cola open source, pentru care instrucţiunile de fabricare sunt disponibile şi a cărei reţetă poate fi modificată de oricine.

Echipamentul necesar pentru Open Cola este aceeaşi ca şi pentru Pemberton cola, iar uleiurile sunt în mare parte la fel. Cu toate acestea, există o serie de diferenţe esenţiale între cele două reţete - aici se folosesc coloranţi artificiali în loc de caramel, iar liantul pentru uleiurile esenţiale este guma arabică , în loc de alcool. Acest lucru are avantajul de a face Open Cola potrivit pentru cei care nu pot bea alcool din motive de sănătate sau religioase.

Cel mai imortant, trebuie să vă asiguraţi că folosiţi o gumă arabică de bună calitate.

Ingrediente:

Apa - 2000ml

Colorant caramel - 1 linguriţă

Orange ulei - 0.35ml

Ulei de lămâie - 0,1 ml

Ulei de nucşoară - 0,1 ml

Ulei de Cassia - 0.15ml

Ulei de coriandru - 0.125ml

Ulei de Neroli - 0.025ml

Var - 0.0275ml

Lavanda - 0.025ml

Gumă arabică - 1:10 linguriţă

Zahăr (granulat) - 2.000 g

Citric sau acidul fosforic - 17.5g

Cafeina - 0.15g

 

 1) Se adaugă uleiurile împreună într-un recipient de sticlă, pentru că altfel guma arabică va lipi de plastic. Adaugaţi guma arabică cu câteva picături de apă şi amestecaţi energic

2) Se pune şi acidul în amestecul obţinut.

3) Se amestecă zahărul în apă la foc mediu, în care puteţi adăuga şi cofeină, dacă doriţi.

4) Adăugaţi amestecul de acid şi uleiuri cu zahărul cu mare atenţie, pentru a nu vă stropi cu amestecul cu acid.

5) Adaugaţi colorant caramel şi se amestecaţi totul.

6) Puneţi în sticle la răcit şi apoi adăugaţi de cinci ori mai multă apă minerală, la fel ca la reţeta Pemberton şi gata! Aveţi Open Cola, a cărei reţetă este oferită sub licenţa GNU


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro