Vineri, 19 aprilie 2024 - 6:50:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Consumul de bere cu moderaţie îţi poate face bine la sănătate


19 aprilie 2013

Când se încălzeşte vremea, multă lume se gândeşte cu plăcere la un pahar de bere rece servită alături de familie sau prieteni. Deşi consumul excesiv de alcool dăunează sănătăţii, totuşi, consumul moderat este benefic tot sănătăţii. Consum moderat înseamnă un pahar mediu, maxim două, pe zi, atât şi nimic mai mult. Această cantitate de bere sau vin curat este bună pentru corp, în special dacă te confrunţi cu anumite boli comune specifice îmbătrânirii, spun specialiştii revistei Forbes.

Experţii spun că vinul tinde să capteze cea mai mare atenţie când vine vorba de beneficiile de sănătate pe care un consum moderat de alcool îl aduce omului, în special din pricina paradoxului francez, anume faptul că în Franţa rata de boli de inimă este mică în ciuda dietei bogate în grăsimi săturate. Ideea promovată este că vinul Merlot face diferenţa.

Dar un număr de studii dovedesc că un consum moderat de bere are acelaşi efect benefic asupra inimii ca şi vinul, incluzând că bărbaţii să aibă cu 35% mai puţine şanse de atac de cord decât cei care nu beau deloc.

Interesul efectelor de sănătate pe care le are berea asupra omului a crescut în ultimii 10 ani în tandem cu creşterea popularităţii unor mărci de bere. Unele mărci se focuseaza pe gust, aroma, înfăţişare în timp ce altele pe calitate.

Informaţia este utilă, în special pentru cei care se confruntă cu probleme de obezitate, tensiune arterială ridicată şi cu risc crescut de boli de inimă sau infarct.

Berea consumată cu moderaţie creşte densitatea lipoproteinei cunoscută sub numele de HDL (colesterolul bun), spune dr R. Curtis Ellison, şeful secţiei de medicină preventivă şi epidemiologie de la Universitatea din Boston. Are efect benefic şi asupra vaselor de sânge, contribuind la împiedicarea formării de cheaguri de sânge. Studiile arată că berea protejează până într-un punct şi asupra diabetului zaharat de tip 2.

Berea poate stimula activitatea creierului; bărbaţii cu vârste peste 65 de ani care au băut câte un pahar de vin sau bere la câteva zile au avut risc mai scăzut de dementă senila, iar funcţiile cognitive ale femeilor s-au îmbunătăţit.

Desigur, berea nu face bine tuturor persoanelor. Alte studii au arătat că un consum de unul sau două pahare de alcool pe zi poate creşte riscul de cancer la san la femei iar câţiva experţi medicali au sugerat ca un non-bautor  să aleagă mai degrabă exerciţii fizice şi o bună dieta alimentară, nu să înceapă să bea un pahar de bere pe zi dacă corpul său nu e obişnuit cu acest obicei.

O altă problemă semnalată de specialişti este că anumite mărci de bere conţin sulfiţi, aditivi chimici şi sunt făcute din ingrediente non-organice iar cele cu gust de fructe pot afecta sănătatea din pricina adaosurilor. De aceea, indicaţiile anterioare cu privire la consumul de bere se referă mai degrabă la berea organică.

Berea, indiferent dacă e organică sau nu, nu trebuie totuşi considerată pe rol de medicament. Ne bucurăm de consumul ocazional de bere iar acest mesaj al cercetătorilor vine pentru a anula sentimentul de vinovăţie.

Cu moderaţie, berea face parte dintr-o dietă echilibrată a unei luni normale de viaţă pentru un om sănătos.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro