Joi, 25 aprilie 2024 - 7:00:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prahova, judeţ pilot la depistarea bolnavilor de hepatită


23 mai 2013

Autorităţile sanitare sunt în alertă. Pentru că avem aproape două milioane de bolnavi, diagnosticaţi cu hepatita B şi C şi aproape încă pe atâţia duc boală pe picioare, specialiştii propun, o verificare în masă.

Prahova, împreună cu alte cinci judeţe şi municipiul Bucureşti, vor intra într-un program gratuit, unde se va încerca depistarea infecţiei cu virusul B. Se vor face 9.000 de analize, pe care oamenii le pot cere în baza unui cupon.

Peste un milion de romani au probleme uriaşe, mai ales că infecţia cu virusul hepatitic B creşte de zece ori riscul de a face cancer la ficat.

România are printre primele locuri în Europa, din păcate. Virusul B are o prevalenţă de 5,2 la sută.  Ca să nu mai vorbim că 50% dintre pacienţi rămân purtători ai virusului, chiar şi după tratament. Lor li se adaugă încă 800.000 de oameni care au hepatită C.

Tocmai de aceea, medicii de familie şi Asociaţia Pacienţilor propun un screening, pentru început pentru 9.000 de pacienţi din Bucureşti şi încă şase judeţe.

Programul se adresează celor care au tatuaje, piercinguri, pacienţilor în cazul cărora se constată probleme hepatice. De asemenea şi românii care au fost operaţi sau au primit transfuzii de sânge înainte de 1992 pot cere testarea.

Cele mai frecvente căi de transmitere ale virusului sunt procedurile chirurgicale, tratamentele stomatologice, serviciile cosmetice, tatuajele, dar şi relaţiile intime neprotejate.

Romanii vor fi chemaţi la analize şi pentru depistarea virusului hepatitei C. Asta vrea să facă Ministerul Sănătăţii printr-un program naţional întins pe următorii 5 ani. Şi asta pentru că la nivel european, avem cei mai mulţi bolnavi de hepatită C ,iar în spatele lor sunt alţii nedepistaţi, care pot fi o sursă de îmbolnăvire.
 
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro