Joi, 28 martie 2024 - 4:01:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ministerul Sănătăţii desfiinţează asigurările sociale de sănătate


3 octombrie 2013

Sindicaliştii din Sănătate acuză faptul că noile legi gândite de Ministerul Sănătaţii ascund de fapt desfiinţarea sistemului de asigurări şi îi dezavantejează pe cei care plătesc în acest moment asigurări de sănătate

„Lansarea dezbaterilor pe tema pachetului de bază ascunde de fapt desfiinţarea acestuia. Analizând intenţiile exprimate în discursul oficial al Ministrului Sănătăţii constatăm că cetăţenii asiguraţi vor avea dreptul de facto doar al un pachet minim de servicii de sănătate, asemenea cetăţenilor neasiguraţi, denumit în mod eronat pachet de bază”, potrivit lui Viorel Rotilă, .preşedintele Federaţiei Solidaritea Sanitară.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România se opune categoric desfiinţării asigurărilor sociale de sănătate, respectiv a rolului acestora în funcţionarea sistemului sanitar, susţinând în continuarea modelul pe care l-a solicitat în cadrul revendicărilor sale. Este vorba de un model bazat pe cele trei paliere esenţiale: pachetul minim, pachetul de bază şi pachetele complementare de asigurări de sănătate, ce are drept corelativ următoarele forme de finanţare ale serviciilor medicale:

•  Pachetul minim - finanţat de la bugetul de stat, deoarece este parte a componentei de protecţie socială.
•  Pachetul de bază - finanţat prin intermediul asigurărilor sociale de sănătate. Acest pachet trebuie constituit doar după extinderea sistemului asigurărilor sociale de sănătate la maxim, prin eliminarea tuturor inechităţilor şi ilegalităţilor existente.
•  Pachetele complementare - finanţate prin intermediul asigurărilor private de sănătate. Acestea trebuie centrate pe două principii esenţiale: privilegierea formelor mutuale de asigurare şi extindere deductibilităţilor.

Dacă Ministerul Sănătăţii îşi va menţine intenţia de a desfiinţa sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prin transformarea lui în sistem de protecţie socială, ne anunţăm intenţia de a demara procedurile pentru iniţierea unui alt proiect de lege în domeniu, mult mai aproape de realităţile sistemului şi de aspiraţiile cetăţenilor, chemând la acţiune în acest sens pe toţi cei interesaţi, afirmă preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro