Joi, 28 martie 2024 - 3:50:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Când expiră, de fapt, medicamentele


30 iunie 2012

medicamentePastilele care au depăşit termenul de valabilitate pot da reacţii adverse mai severe şi,foarte important, îşi pierd eficienţa terapeutică, atenţionează medicii.

Foarte multe dintre pastile îşi păstrează eficienţa încă o perioadă după depăşirea termenului înscris pe ambalaj. Din precauţie, producătorii de medicamente fixează de obicei un termen de valabilitate ceva mai mic decât cel real, constatat în urma unor studii specifice. Însă cât de lungă este perioada în care medicamentele mai pot fi folosite după expirare nu se ştie pentru fiecare produs farmaceutic în parte. De aceea, specialiştii au convenit asupra unor reguli generale.

„Atâta vreme cât nu este vorba de un antibiotic sau de un tratament pentru boli grave, medicamentele pot fi administrate pe o perioadă de până la şase luni din momentul expirării", spune profesorul doctor Dumitru Lupuleasa, decanul Facultăţii de Farmacie din Bucureşti şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Ar putea fi eficiente până la un an

De-a lungul timpului, au apărut câteva studii care spun că medicamentele au, în general, un termen mai lung decât cel înscris pe ambalaj şi că administrarea lor după expirare nu ar reprezenta un pericol.

Cel mai mare studiu de acest fel a fost publicat în anul 2006, de Agenţia Americană pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) şi spunea că 88% din tratamentele păstrate în Rezerva Naţională Strategică în eventualitatea unor situaţii de urgenţă ar avea o valabilitate cu cel puţin un an mai mare decât cea înscrisă pe ambalaj. Printre medicamentele aflate în această rezervă se numără analgezice, antibiotice, antivirale şi antimalarice.

„Dacă sunt depozitate corespunzător, multe medicamente pot fi administrate după data expirării", se arată în studiul publicat de „Revista de Ştiinţe Farmacologice".  Totuşi, farmaciştii sunt rezervaţi în a face o asemenea recomandare populaţiei. Medicamentele pe care o persoană obişnuită le cumpără „pot trece prin multe mâini din momentul în care sunt transportate de la producător şi până ajung la consumatorul final.

În timpul transportului, există riscul ca ele să fie depozitate în condiţii necorespunzătoare de temperatură", declara pentru „The Washing­ton Post" Desmond Hunt, reprezentant al organizaţiei non-profit americane Pharmacopeia. Din această cauză, perioada de eficienţă poate fi scurtată.

Termenul poate fi extins

Durata de valabilitate a unui medicament, indiferent că este comprimat sau sub formă lichidă, se fixează pe baza unor studii de stabilitate. În cadrul acestora, specialiştii expun substanţa activă unor niveluri variabile de temperatură şi de umiditate, până când se constată că medicamentul nu mai corespunde în totalitate standardelor.

Studiile continuă însă şi după scoaterea lui pe piaţă şi au existat situaţii în care termenul de valabilitate iniţial a fost extins. Cel mai mediatizat caz este cel al medicamentului antiviral Tamiflu (oseltamivir). În 2009, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) a decis prelungirea termenului de valabilitate înscris pe ambalaj cu doi ani, de la cinci la şapte ani.

Îşi pierd efectele după expirare

Principala problemă pe care o creează medicamentele administrate după data expirării este aceea că efectul lor terapeutic devine nul. „Odată ce medicamentul a expirat, îl iei aproape degeaba. Eficienţa poate fi redusă mai mult sau mai puţin, în funcţie de timpul care s-a scurs de la momentul ieşirii din termen", potrivit prof. dr. Dumitru Lupuleasa. Dacă în cazul unui analgezic, aceasta nu este o consecinţă gravă, când vine vorba de boli grave, administrarea unui tratament ineficient pune viaţa în pericol.

Sunt însă şi situaţii în care medicamentele expirate provoacă neplăceri. În cel mai rău caz, se poate întâmpla ca reacţiile adverse care se regăsesc în prospect să fie mai accentuate după expirarea pastilei. De exemplu, dacă una dintre reacţii este apariţia erupţiilor cutanate, acestea pot să fie mai extinse şi mai severe în cazul în care medicamentul a fost administrat după expirare. Dacă tratamentul este toxic pentru ficat sau pentru rinichi, efectul distructiv asupra acestor organe nu este deloc de neglijat.

Există medicamente care au înscrisă pe ambalaj doar data la care acestea au fost fabricate. În asemenea situaţii, se consideră că ele au un termen de valabilitate standard, care este de cinci ani.

Cum se depozitează corect

Medicamentele pot deveni ineficiente sau chiar toxice cu mult înainte de expirare dacă sunt păstrate în condiţii necorespunzătoare de temperatură, lumină şi de umiditate. Contrar credinţei unor persoane, ele nu se păstrează mai bine la frigider. Depozitarea la temperaturi scăzute se face doar dacă este recomandată în prospect. În rest, medicamentele se păstrează la temperatura camerei şi nu trebuie expuse la soare. Nu este indicată depozitarea lor în dulapul din baie, pentru că umiditatea le poate deteriora. Medicamentele lichide se deteriorează mai repede decât cele solide în urma expunerii la căldură şi la umiditate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro