Joi, 28 martie 2024 - 5:13:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cât de bune sunt încălţările pentru slăbit


21 iunie 2012

pantofiÎncălţămintea cu talpă ortopedică şi rotunjită a devenit tot mai populară în România în ultimii ani, în ciuda preţului ridicat (între 200 şi 600 de lei). Motivul pentru care aceşti pantofi au început să fie tot mai folosiţi este că, mai ales în cazul persoanelor care îi poartă cu regularitate, există unele rezultate benefice, spun specialiştii.

„Efectele purtării încălţărilor cu talpă rotunjită diferă de la o persoană la alta. Astfel, în timp ce unele s-au obişnuit cu ele şi simt rezultate benefice în ceea ce priveşte tonusul muscular şi mobilitatea articulaţiilor, altele nu le suportă. Însă, contrar promisiunilor oferite de producători, ele nu sunt foarte fiziologice", spune medicul chirurg Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi piciorului din Bucureşti.

Potrivit producătorilor, principalul atu al încălţărilor cu talpă înaltă şi rotunjită este instabilitatea. „Atunci când încălţăm astfel de pantofi, suntem nevoiţi să ne menţinem încordaţi muşchii picioarelor şi fesierii. Prin urmare, purtarea lor timp îndelungat poate duce la tonifierea musculaturii din aceste zone", explică specialistul kinetoterapeut Şerban Indrei de la Policlinica „Şerban Vodă" din Bucureşti.

În unele situaţii, pantofii de acest tip pot ajuta chiar la pierderea de kilograme, însă numai în asociere cu exerciţiile fizice practicate cu regularitate şi cu o dietă echilibrată, atrag atenţia specialiştii.

Producătorii încălţărilor instabile susţin că ele aduc beneficii întregului corp, prin tonifierea musculaturii, prin îmbunătăţirea posturii, prin reducerea presiunii asupra articulaţiilor genunchilor şi şoldurilor şi prin stimularea arderii unui număr suplimentar de calorii comparativ cu pantofii obişnuiţi. Însă beneficiile promovate fac parte din strategia de marketing şi par să fie departe de adevăr, susţine medicul Marius Uscatu.

De altfel, un studiu realizat în anul 2010, la cererea Consiliului American de Exerciţii Fizice a infirmat efectul miraculos al acestor încălţări asupra sănătăţii. Mai exact, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Wisconsin-La Crosse au observat că, deşi musculatura picioarelor este mai solicitată atunci când purtăm încălţările instabile decât pe cele obişnuite, acesta nu este neapărat un beneficiu pentru sănătate sau pentru siluetă.

Pe baza studiului, compania Skechers din California a fost nevoită să plătească anul acesta 40 de milioane de dolari în urma unui proces intentat de guvernul american pe motiv că promisiunile oferite de aceasta nu sunt fondate ştiinţific. Cu un an în urmă, compania Reebok a returnat 25 de milioane de dolari utilizatorilor nemulţumiţi. În cadrul studiului s-a dovedit că nici beneficiile pretinse de compania MBT nu sunt fondate.

Încălţările cu talpă rotunjită pot proteja articulaţiile labei piciorului în anumite situaţii. „Aceşti pantofi împiedică mişcarea degetului mare, ceea ce este benefic pentru persoanele cu artroză localizată la nivelul acestui deget", precizează medicul Marius Uscatu. Totuşi, cazurile de artroză a degetului mare sunt foarte rare, iar faptul că aceste încălţări nu solicită mişcarea degetului mare poate fi nociv pentru picioarele sănătoase, mai spune specialistul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro