Joi, 25 aprilie 2024 - 10:42:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum foloseşti corect aerul condiţionat!


6 iulie 2012

În zilele caniculare, aerul condiţionat este o adevărată binecuvântare! Ca să te bucuri însă de avantajele lui, trebuie să-l foloseşti corect. Iată de ce să ţii cont!

Lipsă de vlagă, somnolenţă, oboseală? Da, cunoaştem cu toţii cât de insuportabilă este căldura. Trăiască aerul condiţionat, veţi spune! Adevărat, dar cu câteva precizări. Dintr-un aliat în lupta contra caniculei, aerul condiţionat poate deveni un adevărat pericol pentru sănătate. Sfaturile noastre îţi vor face ­vara mai răcoroasă, fără să te îmbolnăveşti.

aerUn lucru important de ­care trebuie să ţii cont ­este temperatura la care setezi aparatul. Este ­bine ca diferenţa de temperatură dintre încăpere şi aerul de afară să nu depăşească 5 grade Celsius, fie că eşti la serviciu, acasă sau în maşină.

Evită să intri transpirat ­într-o cameră răcită prea mult cu aerul condiţionat, pentru că te poţi alege cu o răceală. Trecerea de la canicula de afară în camera foarte răcoroasă îţi mai poate da dureri de cap, iar cei cu probleme cardiace sunt chiar în pericol de‑a face stop cardio-respirator sau şoc termic.

Ai grijă să nu stai mai aproape de şase metri de gura de aer rece! În caz contrar, te poţi alege cu paralizie facială. Una din o mie de persoane care folosesc aerul condiţionat are această problemă!

De asemenea, distanţa mică dintre tine şi jetul de aer rece îţi poate da dureri de ceafă, nevralgii, lombosciatică, otită, sinuzită sau duce la lăcrimarea şi la înroşirea ochilor. Şi senzaţia de gât uscat şi tusea seacă ce nu trece cu expectorante pot fi puse pe seama folosirii incorecte a aerului condiţionat.

Sunt mai sensibili a face astfel de complicaţii copiii şi vârstnicii, care au sistemul imunitar mai slăbit. Din acest motiv, aerul condiţionat nu are ce ­căuta în camera copilului. Acasă, cel mai bine ­este ca aparatul de aer condiţionat să fie montat pe hol, pentru ca răcirea celorlalte încăperi să se facă indirect.

Spală filtrul o dată pe lună

Filtrul aparatului de aer condiţionat poate acumula praf, păr de animale sau alţi alergeni, dar şi bacterii care ne pot îmbolnăvi. ­Iată de ce este important ca filtrele să fie curăţate pe­riodic, ideal lunar.

Nu uita că întregul aparat de aer condiţionat trebuie curăţat de profesio­nişti frigotehnişti o dată la doi sau trei ani, pentru dezinfectarea aripioarelor bateriei de răcire şi a tăviţelor de colectare. Specialistul Teodor Teretean recomandă, de asemenea, verificarea anuală a încărcăturii de agent frigorific şi a uleiului de ­ungere.

În sistemele de răcire ale aparatelor de aer condi­ţionat care nu sunt igienizate se poate dezvolta un bacil periculos, care provoacă legioneloză, boală manifestată prin febră, dureri de cap, tuse şi astenie. Forma severă a acestei boli produce, în 20% din cazuri, decesul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro