Vineri, 19 aprilie 2024 - 6:25:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum te fereşti de rubeolă?


27 februarie 2012

rubeolaNumită popular “pojarul de trei zile”, rubeola este o maladie contagioasă, care apare în special iarna şi la începutul primăverii, când organismul este slăbit.


Virusul rubeolei se transmite pe calea aerului: îl prinzi din zbor când o persoană bolnavă strănută sau tuşeşte lângă tine. Infecţia însă poate fi prevenită. Prima măsură preventivă e vaccinul. El e administrat de către medicul pediatru copiilor între cea de-a 11-a şi cea de-a 15-a lună de viaţă. Apoi este repetat, în şcoală, la 7 ani împliniţi şi între 14 şi 16 ani. Adulţii se pot vaccina oricând la medicul de familie, dar trebuie să-şi cumpere vaccinul din farmacie. Şi costă! În jur de 400 de lei/doză...
Evită locurile aglomerate atât cât îţi stă în putere.Fortifică-ţi imunitatea: mănâncă sănătos, fă mişcare, acordă- ţi momente de relaxare, ca să poţi face faţă stresului. Doar aşa ajuţi organismul să combată boala.

Rubeola este una dintre bolilele caracteristice copilăriei. Dar autorităţile medicale spun că, în ultima vreme, sunt afectate în principal persoanele cu vârste între 15 şi 19 ani şi tinerii între 20 şi 24 de ani.


Principalele semne

 

  • Rinoree: ochii lăcrimează, nasul curge, şi sunt roşii, faţa se înroşeşte şi ea.
  • Febră: în general, mercurul termometrului urcă la 38 de grade, dar poate atinge uneori şi 40 de grade.
  • Erupţie pe piele: pe faţă apar pete roşiatice, care se extind, în câteva ore, pe braţe, pe picioare şi pe trunchi. Erupţia dispare după o zi, maximum trei zile, fără să lase urme. În următoarele 7 zile de la apariţia acestor pete, bolnavul este contagios (transmite infecţia celor din jur) şi are o receptivitate sporită la alte boli (le face foarte uşor).
  • Ganglionii se inflamează (mai ales la baza gâtului şi la ceafă).
  • Dureri articulare şi musculare.
  • Stare de oboseală acută.

Pentru o femeie care se îmbolnăveşte de rubeolă în trimestrul I de sarcină, cel mai sigur este să renunţe la făt: riscul ca micuţul să vină pe lume cu malformaţii congenitale este maxim!
Dacă ai ghinionul să faci rubeolă, ia partea bună a lucurilor: eşti imun pentru totdeauna. Organismul tău a dezvoltat anticorpii care combat virusul rubeolei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că, în România, există în prezent doar nişte focare de epidemie, în principal în nordul şi nord-vestul ţării. Cei mai afectaţi sunt elevii de liceu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro