Vineri, 29 martie 2024 - 2:10:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Diabetul creşte riscul de infecţii dentare


10 iulie 2012

dentist001Diabeticii ar trebui să viziteze medicul stomatolog de trei-patru ori pe an. În cazul lor, în lipsa unui control eficient al bolii, riscul de infecţii orale creşte semnificativ.

„Diabetul este o boală cronică care necesită atenţie medicală pe termen lung  din partea medicilor din toate specialităţile, deci şi din partea medicilor stomatologi. Este important ca după ce un pacient a fost diagnosticat cu diabet zaharat să meargă şi la un medic stomatolog", explică medicul stomatolog Raluca Miciulică de la Clinica Office Dent din Ploieşti.

Datele statistice arată că diabeticii adulţi au un risc de trei ori mai mare decât non-diabeticii de a dezvolta parodontite. Vizitele regulate la stomatolog ajută la prevenirea parodontozei care îşi poate pune amprenta negativ asupra controlului glicemiei. „Atâta timp cât tratamentul este îndeplinit, igiena orală respectată şi controalele sunt efectuate conform recomandării medicului, dantura va fi ferită de infecţii", explică medicul stomatolog Alexandru Georgescu, specialist parodontopatie şi cu competenţă în implantologie, de la Clinica Dent Estet din Bucureşti.

Risc de candidoză orală

Deoarece prezintă un flux salivar deficitar, bolnavii cu diabet zaharat au frecvent senzaţia de gură uscată. Şi cum saliva este principalul protector al ţesuturilor orale, absenţa ei creşte riscul de apariţie a candidozei orale. Din fericire, în cazul diabeticilor care îşi administrează insulină, riscul de apariţie a cariilor este mai mic. Insulina are rol protector asupra cavităţii dentare.

Candidaţi pentru implant dentar

Pe fondul evoluţiei implanturilor dentare şi a tehnicilor de control a diabetului, implantul dentar a devenit uzual şi pentru această categorie de bolnavi. În cazul unei astfel de intervenţii însă, trebuie atent monitorizat nivelul glicemiei, pentru a se stabili momentul propice implantului dentar. „După intervenţie, se recomandă o îngrijire orală foarte riguroasă, pentru a preveni complicaţiile", spune medicul Alexandru Georgescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro