Joi, 25 aprilie 2024 - 12:58:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


La ce te expui dacă nu dormi suficient


15 martie 2012

insomniaSomnul este esenţial pentru dezvoltarea creierului şi menţinerea organismului sănătos. Totuşi, lipsa somnului sau insomnia afectează din ce în ce mai multe persoane. Prea puţin somn poate avea efecte devastatoare asupra proceselor neuronale.

Alzheimer-ul, schizofrenia şi accidentul vascular cerebral sunt câteva afecţiuni care apar ca urmare a dezechilibrelor de la nivelul creierului. Şi cum buna funcţionare a creierului se află în strânsă legătură cu somnul, apariţia insomniilor au efecte negative asupra întregului organism.

Persoanele care adorm devreme, dar se trezesc pe parcursul nopţii şi nu mai pot adormi suferă de una dintre cele mai comune afecţiuni: insomnia. Atunci când nu dormim suficiente ore, în organism au loc dereglări, care pot pune în pericol sănătatea unei persoane.

Potrivit profesorului de neurologie Mark Mahowald de la Şcoala Medicală din cadrul Universităţii  Minnesota, prea puţin somn afectează în mod considerabil performanţele mintale.

Cei care nu reusesc să doarmă 7-8 ore pe noapte sunt mai puţini sensibili la insulină. Acest lucru înseamnă că au un risc mai mare de a dezvolta diabet sau de a suferi din cauza presiunii arteriale crescute. Ambele afecţiuni au un impact crescut asupra performanţelor creierului. Pe de altă parte, persoanele care se odihnesc în mod corespunzător, îşi reduc riscul de a suferi din cauza obezităţii şi a pierderilor de memorie.

Deşi astfel de efecte negative apar în timp,  simptome uşoare pot apărea în mod frecvent. Printre cele mai comune semne ale  lipsei de somn se numără: durerile de cap, ameţelile, schimbările de dispoziţie, greaţa, lipsa energiei, dereglările hormonale, căderea părului, slăbirea sistemului imunitar şi apariţia vederii înceţoşate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro