Joi, 25 aprilie 2024 - 4:59:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este mai eficientă decât regimurile frustrante


14 mai 2012

alimentatie_toamnaPentru a slăbi, o alimentaţie variată, fără lucruri interzise, bazată pe recomandările nutriţioniştilor, este mai eficientă pe termen lung decât regimurile frustrante de tip Dukan, arată studiul NutriNet-Sante, care menţionează şi dictatura greutăţii în societatea actuală.

O imagine ideală a corpului este atât de dorită încât peste două femei din trei (70%) şi un bărbat din doi ar vrea să slăbească, potrivit studiului citat de AFP. Acesta arată că 67% dintre femei şi 39% dintre bărbaţi au recurs la cel puţin un regim, conform datelor culese de la 105.771 'nutrinauţi'.

„Presiunea unei anumite imagini a corpului în actuala societate face ca oameni cu greutate normală, nici obezi, nici supraponderali, să ţină regimuri: aproape două femei din trei (58%) cu greutate normală ţin regimuri”, arată profesorul Serge Hercberg de la Institutul parizian Inserm, coordonator al studiului.

„Există într-adevăr o problemă de percepţie a corpului, modele vehiculate de modă şi presă”, spune Hercberg. Pentru a afla mai multe despre percepţia asupra regimurilor de slăbire, studiul a analizat un eşantion de 18.188 'nutrinauţi' care au ţinut cel puţin un regim. Dintre aceştia, mai mult de o femeie din patru şi un bărbat din şapte au ţinut peste cinci regimuri în cursul vieţii. 'Spirala regimurilor' este mai răspândită la femei: „Aproape 30% din femei au ţinut cel puţin cinci regimuri în cursul vieţii, dintre care 9% chiar peste zece (4% la bărbaţi). Acest lucru se explică prin faptul că femeile încep adesea regimul mai devreme - 36% au început între 15 şi 25 de ani, faţă de 18% la bărbaţi”, afirmă profesorul Hercberg.

Circa 40% din adepţii regimurilor restrictive de tip Dukan, Cohen, Chrononutrition consideră că regimul lor a fost eficient doar pe termen scurt. Aproape 76% din 'nutrinauţii' care au urmat un regim bazat pe recomandări nutriţionale 'de bun simţ' (mâncare variată, scăderea cantităţilor, fără să existe alimente interzise) sunt de părere că reechilibrarea alimentară a fost eficientă pe termen lung, ei reuşind să-şi păstreze greutatea mai mult de şase luni. Dintre aceştia, 57,5% spun că la modificarea felului de a se hrăni au asociat creşterea activităţii fizice (chiar şi mersul pe jos), în timp ce numai 39% dintre cei care au ţinut regimuri Dukan, Cohen, etc. au făcut-o.

„Este regimul cu cea mai bună eficacitate pe termen lung”, afirmă profesorul Hercberg. El este urmat de regimul de tip Weight Watchers (61%). Cele mai scăzute performanţe în ceea ce priveşte eficienţa pe termen lung aparţin categoriei regimurilor restrictive şi, printre acestea, mai ales cele improvizate şi care constau în substitute de mese întregi şi produse dietetice (41%), precum şi regimurile Cohen şi Dukan (50% şi respectiv 51%).

Regimul Dukan şi cele bazate pe substitute de mese/produse dietetice sunt considerate în studiu cele mai 'frustrante'.

La trei ani de la lansare, NutriNet-Sante numără 223.000 internauţi şi caută voluntari ca să ajungă la 500.000, în vederea continuării studiilor asupra alimentaţiei şi sănătăţii


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro