Vineri, 29 martie 2024 - 8:27:16
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Românii au probleme cu somnul


26 ianuarie 2012

somnUn studiu online efectuat recent evidenţiază că aproape jumătate dintre români se trezesc dimineaţa cu dureri de spate, gât sau lombare, iar 35% dintre aceştia nu se simt odihniţi. De asemenea, studiul, efectuat în perioada 13 decembrie 2011 - 03 ianuarie 2012, a evidenţiat că mai mult de un sfert dintre români au probleme cu somnul.

Un factor decisiv în calitatea somnului este şi calitatea saltelei pe care se doarme. Studiul arată că 49% dintre români au ales un pat cu saltea detaşabilă, iar 28% dorm pe canapea sau pat extensibil.

În ceea ce priveşte tipul saltelei alese, mai mult de jumătate dintre români preferă saltelele cu arcuri metalice, 16% - pe cele din spumă, restul optând pentru cele din poliuretan, spumă cu memorie sau spumă latex, alegerile acestora acoperind practic toate tehnologiile disponibile în acest moment pe piaţa autohtonă. În proporţie de 37%, respondenţii susţin că au dificultăţi în a adormi, iar 23% dintre aceştia se trezesc cel puţin o dată în timpul nopţii.

Motivele trezitului din somn sunt diferite - de la nevoile fiziologice (jumătate dintre respondenţi), la schimbările de temperatură din timpul nopţii (22% cald, 16% rece), dar şi vise sau coşmaruri, cauză invocată de aproape 30% dintre respondenţi.

Unul din trei cupluri doarme împreună cu copiii cel puţin de câteva ori pe săptămână, ceea ce se dovedeşte a fi o sursă de perturbare a somnului în 2 din 3 cazuri.

De asemenea, o cincime dintre cei chestionaţi alocă mai mult de jumătate de oră pentru a adormi, în vreme ce doar 12% adorm în maxim 5 minute de la momentul în care şi-au propus să meargă la culcare. Durata ideală a somnului este considerată de către respondenţi a fi cuprinsă între 7 şi 8 ore, deşi mai mult de jumătate dintre aceştia dorm mai puţin de 7 ore pe noapte. În timpul săptămânii, 58% dintre români merg la culcare în intervalul 23,00-01,00 şi marea majoritate dorm mai mult în weekend.

Cercetarea mai arată că aproape o jumătate dintre respondenţi folosesc alarma pentru a se trezi dimineaţa în timpul săptămânii, iar 2 din 3 o ignoră ocazional.

Conform studiului, doar 13% dintre persoanele intervievate au un somn excelent: adorm în mai puţin de 5 minute, evită cofeina şi au o stare de sănătate foarte bună. În perioada imediat următoare va fi lansată o nouă tehnologie care va îmbunătăţi radical calitatea somnului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro