Vineri, 29 martie 2024 - 3:08:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Zahărul are efecte benefice asupra creierului


25 iulie 2012

zaharConform unui studiu recent se arată că zahărul are efecte pozitive asupra creierului.Acesta permite prevenirea bolilor legate de neuro-degenerescenţă, printre care boala Alzheimer

Studiul arată că anumite boli, cum ar fi Alzheimer, ar putea fi prevenite prin consumul de zahăr. Se impune totuşi mare prudenţă, pentru că zahărul provoacă şi obezitate şi diabet. În prezent, boala Alzheimer este cea mai cunoscută afecţiune neuro-degenerativă deoarece afectează un mare număr de persoane. Mai există însă şi altele, ca boala Lou Gehrig (numită şi scleroză laterală amiotropică - SLA) sau boala Huntington, asociată şi ea cu îmbătrânirea. De mulţi ani, cercetătorii încearcă să reducă degradarea neruronală legată de vârstă pentru a împiedica apariţia unor astfel de boli.

În acest sens, ei vizează mai ales scăderea aportului caloric din alimentaţie, metodă care a dovedit că îmbunătăţeşte sănătatea pacienţilor şi le creşte speranţa de viaţă. Alex Parker, profesor de patologie şi biologie celulară, a desfăşurat un studiu la centrul spitalicesc de la Universitatea din Montreal. Echipa cercetătorului a recurs la Caenorhabditis elegans, un viermişor de 1 mm lungime, folosit adesea pentru studierea unor aspecte biologice. În prima fază, rezultatele au decepţionat:

"Chiar dacă restricţia calorică pare că îmbunătăţeşte sănătatea în general, de-a lungul anilor am încercat să găsim efecte benefice în modelele noastre de neuro-degenerescenţă. Am văzut că efectele erau nesemnificative sau deloc", a declarat Alex Parker, care a decis apoi, împreună cu echipa, să schimbe strategia.

În loc să scadă caloriile din regimul alimentar al viermilor, le-au administrat mari cantităţi de zahăr. Rezultatele i-au uimit pe cercetători: "Spre marea noastră surprindere, am observat la viermii cărora li se administraseră cantităţi mari de glucoză o scădere semnificativă a degenerescenţei la toate modelele noastre", a spus Alex Parker.

Oamenii de ştiinţă explică acest rezultat prin aportul energetic al zahărului. Ei sunt de părere că neuronii bolnavi sunt lipsiţi de energie, glucoza oferindu-le resursele energetice necesare pentru o funcţionare normală. Totuşi, chiar dacă degenerescenţa viermilor scade, ei trăiesc mai puţin şi nu sunt atât de sănătoşi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro