Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:30:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


10 persoane reţinute în dosarul fraudelor bancare de 1.000.000 de euro


8 iulie 2012

frauda2Zece persoane, printre care şi un braşovean, membre ale grupării destructurate de DIICOT Suceava în cazul fraudării de conturi bancare, cu un prejudiciu de un milion de euro, au fost reţinute, miercuri seară, de procurori, fiind începută urmărirea penală faţă de 26 de persoane.

Goleau conturile clienţilor băncii PosteItaliane

Din această reţea făceau parte 27 de persoane cu vîrste cuprinse între 22 şi 40 de ani. Astfel, 12 persoane sînt din municipiul Rădăuţi, patru din Botoşani, trei din Arad, două din Constanţa şi cîte una din Suceava, Siret, Sibiu, Călăraşi, Braşov şi Iaşi, cercetate din anul 2010 de poliţiştii BCCO Suceava sub îndrumarea DIICOT Suceava, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, frauda informatică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Gruparea avea ca mod de operare obţinerea datelor de acces la conturi bancare ale clienţilor băncii PosteItaliane prin metoda phishing. Cu ajutorul acestor date, accesau ilegal conturile online banking şi efectuau ulterior transferuri bancare prin intermediul platformei de internet banking a băncii respective de pe conturile fraudate prin phishing pe alte conturi de card valide, aparţinînd aceleiaşi bănci, carduri ce se aflau deja în posesia membrilor grupării. Membrii grupării procurau în prealabil aceste carduri către care erau virate sumele de bani ce provin din conturile fraudate, de la diverşi cetaţeni italieni, contra unor sume cuprinse între 100 şi 250 de euro şi le trimiteau în România, Germania, Anglia, unor persoane care aveau ca sarcină scoaterea banilor în numerar de la diverse ATM-uri, imediat ce au fost alimentate de pe conturile fraudate, prejudiciul cauzat prin activitatea acestora fiind estimat la un milion de euro.

29 de percheziţii domiciliare

În cursul zilei de miercuri, poliţiştii BCCO Suceava, cu sprijinul structurilor similare din Bacău, Iaşi, Constanţa, Braşov, Călăraşi, Sibiu, Arad, dar şi IPJ Suceava-SIR, IJJ Suceava şi IJJ Botoşani, sub coordonarea procurorilor DIICOT Suceava, au făcut 29 de percheziţii domiciliare, din care 17 în judeţul Suceava, trei în Botoşani, cîte două în Arad şi Constanţa, şi cîte una în Bacău, Iaşi, Braşov, Călăraşi şi Sibiu. În urma percheziţiilor au fost duse la audieri 17 din cele 26 de persoane pentru care s-au emis mandate de aducere. Totodată, ca urmare a cooperării cu autorităţile din Germania, a fost promovată o comisie rogatorie în baza căreia s-a efectuat simultan o percheziţie domiciliară şi pe teritoriul Germaniei. În urma percheziţiilor au fost ridicate pentru cercetări 23 de laptop-uri, nouă unităţi de calculator, 11 HDD-uri, 161 suporţi optici, 41 de telefoane mobile, 49 de cartele SIM, 42 de carduri bancare, 10 stick-uri, trei dispozitive de skiming/citire card-uri, un detector de metale, cinci autoturisme, 87.700 lei, 29.700 euro şi 13.440 lire. Pe parcursul cercetărilor a fost acordat sprijin de Serviciul Secret al Ambasadei SUA la Bucureşti, SRI Suceava, SOS Suceava, SOS Iaşi, SOS Constanţa, SOS Timişoara şi SOS Braşov.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro