Joi, 28 martie 2024 - 5:06:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mănăstirea Bârsana din Maramureş dăinuieşte de 600 de ani


19 aprilie 2014

Istoria lăcaşului începe cu o tainică şi frumoasă sihăstrie, cum povesteşte maica Macrina, ghid pentru cei care vor să ştie mai multe despre mănăstire. „Voievodul a avut grijă să o înzestreze cu toate cele necesare ei pentru dezvoltare, astfel că, în scurtă perioadă, mânăstirea devine din ce în ce mai bogată, mai dezvoltată, ia amploare şi devine una dintre cele mai vestite din Maramureş, numită pe bună dreptate mânăstire voievodală”, povesteşte maica Macrina.

Pe la 1700, biserica ortodoxă din Transilvania trece printr-o grea încercare, sub presiunea catolicismului. Mitropolia zonei este desfiinţată, însă Episcopia Maramureşului mai rezistă 30 de ani, cu Mănăstirea Bârsana ca centru de referinţă.

„Ea era cea care întreţinea relaţii sufleteşti cu celelalte biserici surori din Moldova şi din Ţara Românească, cu marile tipografii din acele ţinuturi, de unde procurau cărţi de slujbă şi de învăţătură ortodoxă. Cărţile ajuse în Maramureş erau distribuite prin intermediul preoţilor credincioşilor din eparhie”, mai spune măicuţa Macrina.

În 1740 cedează şi episcopia, dar mănăstirea mai rezistă încă o jumătate de veac. În cele din urmă, călugării şi preoţii se refugiază în Moldova, în timp ce complexul era distrus.

Abia în 1993 se pune piatra de temelie a noii mănăstiri Bârsana. Acum, pe lângă biserică sunt mai multe clădiri cu destinaţii diferite - de la chilia măicuţelor până la muzeu şi spaţii de cazare.

Pentru măicuţele care şi-au găsit aici popas de suflet şi credinţă, readucerea la viaţă a lăcaşului este legată de păstrarea notei locale tradiţionale. „Mânăstirea Bârsana este o punte între trecut şi viitor, folosindu-se în acest sens ca sursă de inspiraţie tradiţia populară locală, astfel că toate construcţiile sunt din lemn de stejar masiv şi de piatră de râu”, spune Maica Macrina.

Locul a devenit o atracţie nu doar pentru simplii credincioşi, ci şi pentru turişti din ţară şi din lume. Cei care ajung o dată aici cu siguranţă vor reveni. De Paşte, toţi au venit cu gândul să îşi umple inima cu tihnă şi lumină.

Sursa foto: http://pixelstortured.blogspot.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro