Miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:06:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Anii de studiu din colegiile postliceale nu pot fi echivalaţi cu cei de facultate


13 septembrie 2014

Legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate, spune ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, în contextul controverselor legate de admiterea în colegii a absolvenţilor fără bacalureat.

Costoiu a făcut, vineri, mai multe precizări cu privire la impactul Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, asupra sistemului educaţional.

"Cele două documente nu modifică în niciun fel condiţiile de acces la studiile superioare. Condiţia esenţială, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, rămâne fundamentală pentru admiterea absolvenţilor de liceu la cursurile organizate de universităţile de stat sau de cele private", subliniază ministrul.

Mihnea Costoiu a mai arătat, pe de altă parte, că legea nu face nicio menţiune cu privire la "echivalarea" anilor de studiu din cadrul colegiilor. "Legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declaraţie în acest sens este speculativă şi lipsită de temei legal. Legea 1/2011, Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014, Metodologia-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, alături de Hotărârea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor, fac imposibile şi ilegale aceste aserţiuni", precizează demnitarul.

Costoiu a arătat şi de ce funcţionarea colegiilor postliceale în cadrul universităţilor reprezintă o soluţie pentru sistemul educaţional românesc: "Tendinţa sistemelor de educaţie europene este de a încuraja învăţământul terţiar nonuniversitar. Există domenii şi specializări, mai ales cele tehnice, unde universităţile au resursele de infrastructură şi resursele umane pentru a instrui absolvenţi de liceu. Atenţie, este vorba de obţinerea unor calificări care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi".

La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de şcoală postliceală, iar aceştia nu primesc la absolvire o diplomă de licenţă, ci o certificare a calificării profesionale.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro