Vineri, 19 aprilie 2024 - 9:42:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Eclipsa parţială de Soare


20 martie 2015

Pe 20 martie vom putea vedea de pe teritoriul României o eclipsă parţială de Soare. Aceasta este prima eclipsă a anului 2015, care va putea fi observată în fază parţială din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. În nordul extrem eclipsa de Soare va fi una totală.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece printre Soare şi Pământ, iar Luna acoperă parţial sau total discul solar.

În România, eclipsa parţială de Soare din 20 martie începe în jurul orei 10:45, are maximul în jurul orei 11:55 şi se termină la ora 13:05, având o durată medie de două ore şi 20 de minute pentru ţara noastră, explică astronomul Adrian Şonka în revista „Vega”, o revistă de astronomie editată de Astroclubul Bucureşti.

Potrivit acestuia, acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a discului solar va fi cuprins între 40 şi 55%.

Eclipsa parţială de Soare din 20 martie văzută din Bucureşti

La Bucureşti, eclipsa parţială de Soare din 20 martie va începe la 10:48, va avea maximul la 11:55 şi se va termina la ora 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.

Eclipsa de Soare din 20 martie se va vedea totală de la Polul Nord şi din regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de două minute şi 30 de secunde, aproximativ aceleaşi condiţii întâlnindu-se şi în arhipe­lagul Svalbard, mai notează astronomul.

„Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a Soarelui, condiţii similare întâlnindu-se şi în nordul Norvegiei. Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar şi din Nordul Africii şi din ţările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei şi jumătatea estică a Mongoliei”, se arată în analiza revistei „Vega”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro