Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:14:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cel mai mare lac din Delta Dunării, repopulat cu peşte


23 aprilie 2015

Lacul Razim, cel mai mare lac din Delta Dunării, a fost repopulat cu 24 de milioane de boabe de icre de şalău, relatează digi24.ro.

Potrivit reprezentanţilor Bazei de Cercetare Piscicolă de la Enisala, în cel mult trei ani Lacul Razim va avea din nou foarte mulţi peşti. Din cauza prădătorilor, mai puţin de 1% din cele 24 de milioane de boabe de icre se vor transforma în peşti de minimum un kilogram şi jumătate.

Specialiştii au instalat 160 de „saltele” în Lacul Razim. Saltelele sunt făcute din răchită pentru a imita mediul natural în care şalăul depune icrele. În trei ani, de aici vor ieşi 80.000 de peşti, adică 120 de tone de peşte în valoare de peste două milioane de lei.

Pentru ca surprizele neplăcute să fie cât mai puţine, piscicultorii şi-au luat măsuri de siguranţă.

„Am amplasat nişte ţarcuri din plasă foarte deasă. Au rolul de a împiedica pătrunderea dăunătorilor: peştişori, insecte care deteriorează calitatea sau consumă chiar alevinii care vor ieşi din icre”, a explicat inginerul piscicultor Ştefan Cocia.

La proiectul derulat de Baza de Cercetare Piscicolă de la Enisala lucrează şi pescari care s-au reprofilat, după ce au rămas fără obiectul muncii din cauza pescuitului excesiv. Autorităţile au confirmat că populaţia de şalău scade de la an la an.

„Nu într-un procent îngrijorător, dar acest procent se adună… undeva până în 5%”, a afirmat Simion Lucian, guvernatorul Deltei Dunării, pentru postul de televiziune.

Proiectul de repopulare a Lacului Razim costă aproximativ 150.000 de lei, bani alocaţi de Administraţia Biosferei Deltei Dunării. Icrele provin de la şalău donat de Federaţia Pescarilor. Şalăul este un peşte foarte apreciat şi de gurmanzi, şi de bucătari: carnea e gustoasă şi are puţine oase, iar solzii sunt uşor de curăţat.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro