Vineri, 29 martie 2024 - 4:31:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Olimpica din Prahova care face zilnic naveta la şcoală


10 mai 2015

Irina Ioniţă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza“ din Ploieşti, s-a întors de la Olimpiada Naţională de Limbă Franceză cu premiul I. Acum, ea participă la faza internaţională a competiţiei. În viitor, tânăra speră să meargă la facultate la Lyon, relatează adevarul.ro.

În vârstă de 18 ani, Irina face naveta în fiecare zi deoarece locuieşte în oraşul Plopeni, aflat la aproximativ 20 de kilometri de Ploieşti. Din acest motiv, ea se trezeşte în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, la ora 5.00 dimineaţa. La 6.00 este pe peronul gării din Plopeni, iar la 7.00 este la şcoală.

„E un program obositor, dar îmi place. În tren se citeşte aşa de bine! Nu mă plâng, deşi dorm destul de puţin. Întotdeauna găsesc ceva urgent de făcut la miezul nopţii, aşa că nu-mi mai rămân prea multe ore de somn“, a povestit Irina pentru sursa citată.

Irina a făcut o pasiune pentru limba franceză din clasa a V-a: „Îmi amintesc încă prima lecţie din manual, o scurtă bandă desenată, care se termina cu replica unui şoarece: «C’est utile de parler des langues étrangères» („E util să vorbeşti limbi străine” – n.r.). Nu mai ştiu cum, limbile străine îl scăpaseră din ghearele unui motan. Am citit-o şi recitit-o toată ziua, îmi plăcea cum suna cuvântul «étrangères», îi găseam o eleganţă aparte“.

Anul acesta, liceana a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Limba Franceză şi s-a calificat pentru etapa internaţională, care are loc în acest weekend la Cluj-Napoca. Anul trecut, ea a obţinut locul al treilea la faza naţională.

„Nu am căutat domenii mai «la modă», susceptibile de a mă face bogată”

Despre pregătirea propriu-zisă pentru olimpiade, Irina spune că nu a constat în alte cursuri decât cele de la şcoală şi că a lucrat singură în mare parte din timp: „Cred că munca individuală, din pasiune, este esenţială pentru cei care vor să devină profesionişti într-un anumit domeniu, oricare ar fi acela. În plus, nu refuz niciodată provocări care m-ar putea ajuta să evoluez: am făcut traduceri, am publicat texte în franceză în revista şcolii, îmi fac tot timpul fişe pentru lecturile mele în franceză“.

Pregătirea pentru concursuri a fost una mai degrabă neconvenţională. Profesoara de franceză a elevei, Adelina Venete, i-a oferit foarte multă libertate: „Nu m-a dat înapoi de la nimic şi nu m-a împins la a face compromisuri. Ştiu că mulţi profesori mi-ar fi cerut, în locul dumneaei, să mă adaptez tiparelor, să nu bat câmpii cu literatura, să fiu concisă, să mă rezum la ce mi se cere pentru a obţine punctajul maxim. Dar între noi două a existat un fel de complicitate care nu se raporta la niciun barem de corectare, la nicio regulă”.

Irina vrea să-şi continue studiile în Franţa, la Lyon, la o facultate de literatură franceză. După terminarea facultăţii îşi doreşte să se stabilească în Franţa, ţară care i-a devenit foarte dragă şi unde s-a simţit ca acasă de câte ori a vizitat-o.

„Timpul care îmi rămâne, şi care este, din păcate, din ce în ce mai puţin, îl dedic lecturilor mele şi oamenilor care îmi sunt dragi. Am încercat mereu să fiu sinceră cu mine, să-mi autoevaluez corect meritele şi lacunele. De aceea, nu am căutat niciodată să mă îndrept spre domenii mai «la modă», susceptibile de a atrage succesul sau de a mă face bogată! Aşa văd eu compromisurile al căror scop este acela de a reuşi cu orice chip. Eu am crezut că limba franceză mă va face fericită, aşa că m-am ocupat cu asta“, a mai explicat eleva.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro