Vineri, 29 martie 2024 - 6:56:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pădure de 7 hectare dintr-o zonă protejată din România, tăiată „la ras”


4 iunie 2015

O pădure de aproximativ 7 hectare, care ocupa o întreagă coastă de deal în Subcarpaţii Vrancei, în apropiere de mănăstirea Vărzăreşti, aflată pe raza comunei Urecheşti, judeţul Vrancea, a fost tăiată “la ras” de Direcţia Silvică, relatează romaniacurată.ro.

Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă “Focul Viu” din Focşani urmăreşte de câţiva ani modul în care se exploatează pădurea Vărzăreasca, parte din aria protejată de interes avifaunistic Subcarpaţii Vrancei, care este inclusă în reţeaua ecologică europeană Natura 2000. Aici pot fi admirate acvile, şorecari, gaiţe, huhurezi, prigorii, sfrânciocul roşiatic, mierla şi mai ales ciocănitorile de stejar, păsări care au nevoie de copaci bătrâni şi scorburoşi pentru a supravieţui.

Asociaţia a reclamat Gărzii de Mediu, Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare şi Societăţii Ornitologice din România o tăiere “la ras” de 7 hectare, în condiţiile în care 3 hectare este maximumul admis de Codul Silvic şi asta numai în cazul anumitor arborete, mai notează romaniacurată.ro.

Potrivit sursei citate, în pădurea din apropierea mănăstirii Vărzăreşti se pot număra zeci de cioate de stejar şi de fag numai pe marginea drumului forestier. De asemenea, la intrarea în aria care ar trebui să ocrotează peste 80 de specii de păsări se află o stivă uriaşă de arbori care n-au mai fost ridicaţi de firma care a câştigat licitaţia de valorificare a masei lemnoase.

Aria de Protecţie Specială Avifaunistică Subcarpaţii Vrancei (ROSPA 0141) se întinde pe teritoriul a două judeţe, Vrancea şi Buzău, şi are o suprafaţă de 35.000 de hectare. Tăierile intense au fost semnalate pe teritoriul comunei Urecheşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro