Vineri, 29 martie 2024 - 12:32:40
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Clădire care îşi produce singură energia pe care o consumă, în România


8 iunie 2015

În localitatea Mogoşoaia, în apropiere de Bucureşti, va fi construită o clădire zero-energie, care îşi va produce singură energia pe care o consumă, se arată într-un comunicat de presă remis GreatNews. Clădirea ar trebui să fie gata până la sfârşitul lunii martie 2016.

„Pentru producţia de energie va fi folosit un sistem de panouri fotovoltaice (energie electrică) şi panouri solare (energie termică). Ulterior, cu scop demonstrativ se va încerca şi includerea unei turbine eoliene, însă aportul energetic al acesteia va fi redus”, a explicat Felicia Ienculescu-Popovici, directorul Asociaţia Greenitiative, care dezvoltă proiectul „Centrul de instruire şi consiliere energetică Green Mogo” de la Mogoşoaia.

Clădirea va fi un centru de educaţie ecologică şi va include şi sediul asociaţiei. Aici se vor desfăşura activităţi de educaţie, de instruire şi de sprijin comunitar pe tema sustenabilităţii energetice. Proiectul îşi propune să devină un model de colaborare între societatea civilă, mediul academic, cercetare, învăţământ preuniversitar şi sectorul de business orientat către sustenabilitate energetică.

„Realizarea unei clădiri zero-energie cu scop de instrument de educaţie şi spaţiu pentru evenimente publice este o noutate pentru România. Un element de inovare şi responsabilitate civică îl reprezintă faptul că activităţile centrului sunt deschise către toate categoriile sociale, inclusiv persoane cu venituri foarte mici, vulnerabile din punct de vedere social, care au nevoie de sprijin pentru a se adapta şi a rezista provocărilor asociate schimbărilor climei”, a declarat Marius Ienculescu-Popovici, preşedintele Greenitiative şi coordonatorul Centrului, citat într-un comunicat de presă.

“Pământul se află deja sub impactul schimbării globale, pe fondul industrializării puternice bazate în principal pe arderea combustibilior fosili şi mai ales din cauza culturii consumului excesiv. Schimbarea climatică ce ne afectează va continua şi se poate accelera în viitor într-un ritm necontrolat daca nu schimbăm contextul socio-economic în care ne dezvoltăm. Un prim pas în această direcţie poate fi construcţia de cât mai multe case zero-energie, aşa cum este şi Centrul Green Mogo”, a subliniat Roxana Bojariu, doctor în fizică şi membru al Grupului Interguvernamental privind Schimbarea Climatică.

Centrul de Instruire şi Consiliere Energetică ”Green Mogo” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 71.693 euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro