Joi, 25 aprilie 2024 - 3:49:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Zimbrii se întorc în munţii noştri


16 iunie 2015

După ce anul trecut munţii din jurul comunei Armeniş din judeţul Caraş-Severin au fost populaţi cu primele exemplare de zimbri, zona a devenit acum casă pentru alţi 14 zimbri aduşi din vestul Europei. Scopul este ca populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu să fie suficient de numeroasă şi de diversă genetic pentru a evita consangvinizarea şi bolile asociate.

Zimbrii aduşi anul trecut au fost eliberaţi în sălbăticie, iar cele 14 animale ajunse în România după 4 zile de călătorie le-au luat locul în ţarc. Aduşi din Germania, Franţa, Belgia şi Elveţia cu un transport special, zimbrii vor trăi de acum în rezervaţia amenajată în Munţii Ţarcu, relatează digi24.ro.

”Venim zilnic să îi verificăm, să le dăm mâncare şi să fie sănătoşi. Acu’ cinci ani nu mă gândeam că o să ajung eu pe aici să lucrez”, a povestit pentru postul de televiziune Daniel Hurduzeu, îngrijitorul zimbrilor.

Deşi a studiat administraţia publică, tânărul a ales să devină îngrijitor al zimbrilor din Armeniş.

”Atunci când oamenii sau turiştii străini vor veni în ţara noastră şi se vor întreba miraţi ce e cu animalele astea, noi să spunem foarte natural: sunt zimbrii noştri”, a explicat Csibi Magor, reprezentant WWF-Romania, una dintre organizaţiile implicate în aducerea zimbrilor.

Specialiştii străini văd în Munţii Ţarcu locul perfect pentru creşterea celor mai mari mamifere terestre din Europa.

”Această zonă va fi cea mai mare, din cele populate cu zimbri, din Europa”, a precizat Helmer Wouter, specialist în zone protejate.

În România trăiesc, în total, 130 de zimbri, majoritatea în rezervaţiile amenajate în Neamţ şi în Caraş-Severin. Pentru ca Munţii Ţarcu să fie repopulaţi a fost nevoie de câteva sute de mii de euro, bani care vin de la organizaţii pentru protecţia mediului şi a animalelor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro