Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:11:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Medicii români îşi fac de cap: Fură pacienţi, cer taxă pentru activarea cardului de sănătate


4 iulie 2015

Un medic gălăţean este acuzat că a ”împrumutat” pacienţi de pe listele colegilor pentru a primi mai mulţi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce un doctor din judeţul Iaşi percepe o taxă de 10 lei la activarea cardului de sănătate.

Potrivit Digi 24, un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe a unui spital din Galaţi a furat pacienţi de la colegi. Situaţia a fost descoperită de un alt doctor, care şi-a dat seama de ilegalitate după ce a observat că nici măcar fiul său nu mai figurează pe lista sa de pacienţi.

Conducerea Casei de Asigurări a confirmat furtul de pacienţi şi a anunţat că va rezilia contractul de finanţare cu cabinetul în cauză, care fusese deschis de curând.

Medicul nu este la prima abatere.

Într-un alt caz relatat tot de Digi 24, un medic de familie din judeţul Iaşi le cere pacienţilor săi să achite o taxă de 10 lei pentru a le activa cardul de sănătate.

Doctorul din localitatea Heleşteni are peste 2.000 de pacienţi şi susţine că tot ce face este legal.

„Această activare de card este serviciu IT. Eu cu Casa de Asigurări am contract pe servicii medicale. Am făcut medicina şi nu informatica. Toate serviciile care sunt la cerere sau sunt alte servicii decât serviciile medicale. Sunt servicii taxabile”, a explicat Magdalena Ibănescu, medic de familie.

„Pentru că ştiu că articolul 42 din Constituţie şi articolul 212 din Codul Penal interzice munca forţată. Dacă cineva doreşte ca noi să nu taxăm activarea, să nu taxăm deblocarea, să nu taxăm mai ştiu alte cerinţe, atunci să apară articol de lege”, a adăuga aceasta.

De cealaltă parte, autorităţile nu sunt tocmai încântate de taxa percepută de doctor.

„Nu este nici normal, nici legal. În cazul actelor care sunt plătite per capita intră şi activarea cardului de sănătate care trebuie să fie făcută în mod gratuit”, a declarat profesorul universitar Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi, potrivit sursei citate.

„Încasarea de sume de bani pentru activarea cardului este o încălcare a clauzelor contractuale şi suportă consecinţele în cauză”, a declarat Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, care care a demarat o anchetă în acest caz.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro