Joi, 28 martie 2024 - 9:31:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cât mai ţine canicula şi cum va fi vremea în septembrie şi octombrie


2 septembrie 2015

Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până vineri şi va fi valabil pentru 21 de judeţe din sudul, estul şi sud-vestul ţării. Temperaturile maxime vor urca până la 35…37 de grade Celsius.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) joi şi vineri vremea se va menţine caniculară în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, precum şi în sudul şi centrul Moldovei, unde se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În restul teritoriului, doar izolat, vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade şi se va atinge pragul de disconfort termic.

Potrivit statisticilor, ziua de 1 septembrie a fost cea mai caldă din ultimii 54 de ani. În 1961 s-au întregistrat temperaturi sub 35 de grade în prima zi de toamnă, iar anul acesta au fost şi 37 de grade la umbră în unele zone.

Vremea în toamna aceasta

Primele două săptămâni din septembrie vor fi călduroase, cu temperaturi ridicate pentru această perioadă din an, care vor depăşi 35 de grade Celsius dar care vor coborî. În a doua săptămână, temperaturile vor coborî treptat şi vor atinge valori normale pentru începutul de toamnă. Meteorologii spun că în septembrie temperaturile medii lunare se vor situa peste norme în sud-estul, sudul şi local în vestul ţării, iar în celelalte regiuni pot fi apropiate de mediile multianuale.

Specialiştii spun că nici precipitaţiile nu ne vor da mari bătăi de cap acestea având o tendinţă spre deficit în majoritatea regiunilor, exceptând centrul şi nordul ţării unde pot fi apropiate de mediile climatologice.

De asemenea, şi în octombrie va fi mai cald decât în mod normal în sud-est şi local în sudul şi vestul teritoriului, iar în restul regiunilor temperaturile medii lunare se vor încadra în normalul perioadei. Cât priveşte precipitaţiile, acestea vor prezenţa valori apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor, iar în centrul, nordul şi local în vestul ţării acestea vor avea o tendinţa de excedent.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro