Vineri, 29 martie 2024 - 1:45:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Studiu. Cine sunt cei mai fericiţi români


2 octombrie 2015

Un grup de cercetători clujeni a realizat studiul „Psihologia poporului român”. Cercetarea s-a folosit de date obţinute între 2010 şi 2014 de World Values Survey şi se referă la valorile importante pentru locuitorii din aproape 100 de ţări.

„Există în mentalul colectiv ideea că se pot identifica diferenţe fundamentale între diversele zone ale ţării, definite prin vechile provincii româneşti. Astfel de păreri sunt adesea teoretizate în mass media şi, pornind de la acestea, se construiesc apoi adevărate teorii identitare şi psihologice, uneori, după cum vom vedea, la fel de solide precum castelele de nisip“, susţine psihologul Daniel David, în studiul „Psihologia poporului român”, citat de adevarul.ro.

Potrivit studiului, în Transilvania, cei mai harnici ar fi în judeţele Maramureş şi Satu Mare, unde 69,5% dintre locuitori consideră munca foarte importantă în viaţa lor. În Moldova, 69,9% dintre ieşeni consideră munca foarte importantă. Ţara Românească, 56% dintre dobrogeni consideră munca importantă, în Muntenia – 54%, iar în Oltenia – 49%. În Banat, 35,4% consideră munca importantă.

În ceea ce priveşte gradul de satisfacţie a vieţii, pe primul loc sunt muntenii, 20,2% dintre ei declarându-se fericiţi. De asemenea, 17,7% dintre bănăţeni se declară fericiţi şi aproximativ 16% dintre olteni, ardelenii – 13,3%, maramureşenii 12,4%, iar pe ultimul loc sunt moldovenii – 8,8%. În topul fericirii din Moldova conduc vasluienii, 23,6% declarându-se fericiţi.

„Analizele statistice au arătat că nu există diferenţe semnificative între cele trei mari regiuni în privinţa importanţei muncii, a independenţei ca valoare transmisă copiilor, a încrederii în oameni, a mândriei naţionale, a sentimentului de apartenenţă la comunitate, a valorilor emancipative sau a autonomiei autopercepute“, a mai spus psihologul Daniel David, potrivit adevarul.ro.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel naţional pe cele 8 regiuni de dezvoltare: Regiunea de dezvoltare Nord-Est (Moldova), Regiunea de dezvoltare Sud-Est (Dobrogea), Regiunea de dezvoltare Sud (Muntenia), Regiunea de dezvoltare Sud-Vest (Oltenia), Regiunea de dezvoltare Vest (Banat), Regiunea de dezvoltare Nord-Vest (Crişana); Regiunea de dezvoltare Centru (Transilvania) şi Regiunea de dezvoltare Bucureşti şi Ilfov.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro