Joi, 28 martie 2024 - 5:46:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


49 de zile pentru un ”miracol”: elevul care a luat 1,20 la BAC-ul de vară şi 9,40 în toamnă


4 septembrie 2016

Dacă te uiţi pe hârtii, a fost un miracol. Un elev care a luat nota 1,20 la o materie la început de iulie a ajuns să ia, peste numai o lună şi jumătate, nota 9,40. Pentru Alvin Csunderlik nu a fost însă un miracol, ci o schemă, un joc bine calculat în care şi-a urmărit visul, fără să îi pese de stigma asociată picării examenului de Bacalaureat.

Cât citeşti acest articol, te sfătuim să îţi torni o ceaşcă de cafea. Sau un ceai bun. Îţi vom prezenta, cu bune şi cu rele, un elev cum mulţi ar trebui să fie în România. Independent, inteligent, pragmatic, determinat să îşi vadă visul cu ochii orice s-ar întâmpla. Şi oricum l-ar judeca alţii.

În iulie, Alvin Csunderlik a dat pentru prima dată BAC-ul. Venea după patru ani cam ciudaţi. A fost mai întâi la mate-info, la liceul timişorean ”Grigore Moisil”, dar a încheiat cei patru ani la liceul de arte plastice din acelaşi oraş.

”Faza cu Moisilul a avut mai mulţi factori: pe de o parte era foarte multă materie, mai ales matematică, şi simţeam că eram foarte încărcat şi nu aveam timp de nimic. Lucram şi învăţam cât puteam, luam note de 6-7-8, uneori 9, dar mai mult îmi plăcea să ies prin oraş şi în rest să mă uit la videouri şi articole informaţionale pe internet. Împreună cu faptul că era totul greu, aveam şi un diriginte şi o directoare care mă credeau antisocial – aveam părul lung şi era perioada de rocker extremist :)). Într-un final, mama m-a întrebat dacă nu aveam tendinţe umaniste/artistice şi am ajuns să iau meditaţii la desen şi să mă transfer. Dar până la urmă se pare că nu sunt nici pe arte, nici matematician înrăit, ci o combinaţie între ştiinţă şi umanism: filozofie, neuropsihologie, dar orice ştiinţe sunt fascinante, de la astronomie până la biologie”.

”Iniţial, mama a reacţionat nervos”

În vară, a dat BAC-ul la română, istorie şi psihologie. La română s-a descurcat bine, dar la istorie s-a prezentat pentru a scrie pe foaia de examen doar ”1. Rusia”. La ultima probă, la psihologie, a avut o lucrare foarte bună. Când s-au afişat notele, în dreptul său scria aşa: Română – 9,10, Istorie – 1,20, Psihologie – 9,20. Rezultat: respins. Şi Alvin s-a bucurat, oarecum. Era exact cum îşi dorise.

”Mai întâi lucrurile din interiorul familiei: iniţial, mama a reacţionat nervos, dar după o oră-două de la conflict a venit la mine în cameră şi mi-a zis că şi ea, ca studentă la medicină, făcea la fel când avea 4 examene şi nu putea să înveţe pentru toate; lăsa unul singur pentru mai târziu :)) Mai era şi tatăl meu vitreg care, după două zile de căutat pe forumuri, şi-a dat seama şi el de fază. Reacţiile din exterior: da, mama îmi spunea că prietenele şi colegele ei s-au uitat şi au văzut că am picat şi îi spuneau că le pare rău. Dar eu mă întrebam: totuşi, când vezi că omul ia peste 9 în celelalte probe, dar la istorie ia practic nota minimă, nu crezi că e ceva la mijloc? A mai fost o colegă din altă clasă care picase BAC-ul şi postase în grupul clasei ei ceva în genul „Ha, şi Csunderlik a picat!”.

Reacţia mea iniţială când auzeam astea era un sentiment de „pe bune, nu vă daţi seama că e o schemă? Vă închipuiţi că nu pot să rezolv decât jumătate de exerciţiu? Ce logică e asta?”. Dar imediat după mi-am dat seama că, într-o lume aşa de mare şi în existenţa asta, ce contează ce cred o mână de oameni despre rezultatul meu iniţial de la BAC? E un lucru minuscul şi neimportant”.

Schema lui Alvin avea un scop precis. Pentru a intra la o universitate bună de afară, avea nevoie de note peste 9. În vară, a simţit că, la istorie, poate lua maxim 8. Aşa că a ”trântit” examenul, a făcut tot posibilul să nu ia nici 1, dar nici 5. Să ia BAC-ul în vară ar fi fost o înfrângere pentru el.

”Ideea e că ştiam că iau maxim 8 (nu am apucat să învăţ) şi cum nu se poate da din nou BAC-ul dacă nu îţi convine nota (în alte ţări se poate, spre exemplu), singura metodă era să iau sub 5. Aşa că am scris un singur cuvânt (în caz că nu scriam nimic, nu voiam să existe riscul să se anuleze lucrarea sau ceva de genul acesta)”, explică Alvin.

Meciul nu s-a terminat. Urmează a două repriză

Picat în vară, Alvin a început să înveţe mai bine la istorie, sprijinit de prietena sa (”ea m-a ajutat cel mai mult cu istoria, mai ales în ultimele zile”). Pe 26 august, la 49 de zile după ce scrisese un singur cuvânt pe foaia de examen, Alvin a avut o lucrare foarte bună la istorie. A luat 9,40. Cu notele din vară de la română şi psihologie, media de absolvire a fost 9,23. Pentru Alvin, e un prim bilet către o universitate de afară. Atât şi nimic mai mult. Scopul său era unul singur: în vară sau în toamnă, să ia cel puţin 9 la toate materiile. Şi a reuşit.

Pentru ministerul Educaţiei, media lui Alvin este una dintre primele 5 medii de la BAC-ul de toamnă şi încă o dovadă că BAC-ul românesc e departe de ce ar trebui să fie. Iar pentru societate este o lecţie care arată că nu ai dreptul să judeci oameni, familii, destine. Sau, dacă totuşi o faci, că trebuie să îţi foloseşti şi logica în acest proces.

Cum am spus, aceasta a fost o schemă. Iar un joc bine pus la punct e compus din mai multe astfel de scheme. Alvin Csunderlick se pregăteşte pentru următoarele. Vrea să studieze psihologia în străinătate. În România, modul în care se predă acum psihologia i se pare nepotrivit, neperformant. Se gândeşte la Scoţia, Australia, Irlanda, Islanda, Danemarca.

Facultăţi bune sunt peste tot, dar el vrea tot pachetul. Nu o universitate, ci o viaţă adevărată. ”În calcul iau nu numai cursul în sine, ci ţara şi oraşul în care este, pentru că vreau să mă stabilesc acolo. E destul că mă mut acum şi las în urmă totul. Ideea e că vreau să îmi convină toată cultura, sau cum s-ar numi termenul „vibe”, să fie pe filmul meu”, explică el.

Însă, orice ar alege, în calea visului său stă un examen la matematică, musai de susţinut dacă vrea să studieze psihologie afară. ”Trebuie să dovedesc că ştiu şi matematică şi nu ştiu în cât timp o să o cunosc atât de bine încât să dau un examen din acela (practic un BAC, chiar mai greu poate)”.

Şi şocul abia acum urmează. Schema lui Alvin e bine pusă la punct: nu contează dacă vor mai trece doi ani până se va simţi pregătit. Ba chiar cei doi ani nu-l sperie deloc. Mai bine student din 2018 acolo unde vrea decât un compromis. Până la urmă, avea compromisul în mână încă din vară. Şi l-a refuzat. Acum îşi trăieşte independenţa şi îşi construieşte pragmatic viaţa. Cu răbdare, precum regizorul unui film bun.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro