Joi, 28 martie 2024 - 5:03:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comuna-fenomen a României. Arată ca în Occident, dar se află în epicentrul sărăciei


7 octombrie 2016

Comuna Pădureni, din judeţul Vaslui, arată ca o adevărată localitate europeană. Comuna are camping, piscină, teatru de vară, sală de spectacole, loc pentru echitaţie, teren de sport cu tribună şi nocturnă, un parc frumos amenajat cu foişoare şi terase.

De asemenea, Pădureni – care se află într-unul dintre cele mai sărace judeţe din România – are şi drumuri asfaltate, reţea de canalizare şi staţie de epurare.

Comuna se află 8 kilometri de Huşi şi este formată din satele Căpoteşti, Davideşti, Ivăneşti, Leoşti, Pădureni (reşedinţa), Rusca, Todireni şi Văleni, având o populaţie de puţin peste 4.000 de locuitori.

Începând din anul 1990, comuna este condusă de acelaşi primar, pe nume Temistocle Diaconu. În deceniile de după Revoluţie, comuna Pădureni a avut un parcurs total diferit faţă de multe dintre localităţile rurale din România, care s-au afundat tot mai tare în sărăcie. Mai mult, unele dintre amenajările şi construcţiile realizate aici lipsesc chiar şi din numeroase orăşele din ţară.

În vârstă de 64 de ani, Temistocle Diaconu a fost înainte de Revoluţie învăţător, directorul căminului cultural din comună şi coordonatorul ansamblului folcloric “Stejărelul”.

„Chiar după desfiinţarea CAP-urilor, oamenii au fost înţelepţi, nu au distrus nimic, la propunerea mea, şi am reuşit să creăm un sector de gospodărire comunală. Înţelepciunea lor a fost răsplătită, pentru că şi-au dat seama că dacă le-ar fi distrus, am fi fost mult mai săraci decât eram”, a povestit Temistocle Diaconu pentru hotwews.ro.

Pentru a transforma localitatea, primăria a aplicat şi a obţinut fonduri externe: iniţial SAPARD şi PHARE, iar apoi, după aderarea României la UE, fonduri europene.

De exemplu, printr-un proiect SAPARD au fost modernizaţi 4,3 kilometri de drum între 3 sate, iar prin fonduri europene s-au construit reţea de canalizare, staţie de epurare, alţi 7 kilometri de drum şi trotuare în satul Pădureni. Cu ajutor financiar de la statul elveţian, un sat a fost alimentat cu apă, mai notează hotnews.ro.

De-a lungul timpului, primăria a achiziţionat şi un excavator pentru întreţinerea drumurilor, un tractor cu remorcă, autogunoieră şi două microbuze. Toate satele au televiziune prin cablu, iar în comună funcţionează două dispensare, două cabinete de medicină de familie, farmacii şi un cabinet stomatologic. Şcoala din Pădureni are laborator de informatică şi sală de gimnastică.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro