Joi, 18 aprilie 2024 - 9:14:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Efect-surpriză al cutremurelor recente asupra vulcanilor noroioşi din România


12 octombrie 2016

Un vulcan noroios de la Pâclele Mari, din judeţul Buzău, s-a reactivat în urma cutremurelor recente, anunţă agerpres.ro.

Anterior, vulcanul din Rezervaţia Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari era stins, însă acum este din nou activ.

„Rezervaţia este mai bogată cu un vulcan, la Pâclele Mari, unul dintre acei vulcani pe care îl credeam mort a început să arunce din nou cu putere noroi la suprafaţă”, a declarat pentru sursa citată custodele rezervaţiei Dumitru Roşu.

Vulcanii noroioşi reprezintă formaţiuni create de gazele naturale de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinaţie cu apa din pânza freatică.

Gazele împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă, iar nămolul format de acestea iese afară şi, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând nişte structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieşit la suprafaţă este rece, deoarece vine din straturile de argilă.

În preajma vulcanilor noroioşi, solul este sulfuros şi sărat, motiv pentru care nu este propice dezvoltării vegetaţiei obişnuite. Totuşi, anumite specii de plante s-au adaptat, ca de exemplu Nitraria schoberi şi Obione verrucifera.

În judeţul Buzău există două arii protejate unde s-au format vulcani noroioşi: Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici şi Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de 24 septembrie în zona Vrancea, la adâncimea de 91,6 kilometri. Epicentrul cutremurului a fost localizat în Munţii Vrancei, la 7 kilometri de comuna Paltin din judeţul Vrancea.

Cutremurul a fost unul dintre cele mai mari produse în ultimii ani în România. Ultimul cutremur puternic produs în România a avut loc pe 22 noiembrie 2014 şi a avut o magnitudine de 5,7 grade.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro