Joi, 28 martie 2024 - 7:46:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfânta Parascheva: Tradiţii şi obiceiuri. Ce să nu faci pe 14 octombrie


14 octombrie 2016

Sfânta Parascheva este celebrată anual de creştinii ortodocşi în data de 14 octombrie 2016. Sărbătoarea este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.

Cunoscută popular şi ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinţi bogaţi şi credincioşi. La vârsta de zece ani, a auzit in biserică vorbele”Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) si se decide să urmeze calea celor sfinte.

Se duce la Constantinopol, unde este invăţată de călugări să se bucure de viaţa duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Ţara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se aşează la o mănăstire de călugăriţe din pustiul Iordanului.

La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părinteţti. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este şi de unde vine. După doi ani, trece la cele veşnice.

Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii.

În gospodăriile de la ţară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite şi blândă dacă acestea stau răsfirate.

Se mai spune şi că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.

În această zi se fac praznice pentru morţi şi se împart ofrande. Mai există tradiţia ca gospodarii să îţi cumpere cojoace şi să facă pregătirile pentru iarnă.

Se mai spune că aşa cum este vremea de Sf.Parascheva, aşa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiţie mai spune că aşa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, aşa va fi şi în celelalte sărbători din acest an.

Ce să nu faci de Sfânta Parascheva

1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.


2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.

3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.

4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.

5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.

6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro