Marţi, 19 martie 2024 - 4:15:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Nou medicament „revoluţionar” anti-cancer


17 octombrie 2016

Un nou medicament împotriva cancerului a fost descris drept unul potenţial „revoluţionar”, rezultatele prezentate la Congresul European al Cancerului fiind foarte promiţătoare, relatează BBC.

Un studiu realizat pe pacienţi care au cancer la cap şi la gât a arătat că cei care au luat nivolumab au supravieţuit mai mult decât cei care au fost trataţi cu chimioterapie. Într-un alt studiu, medicii au constatat că pacienţilor care sufereau de cancer de rinichi şi care au făcut tratament cu nivolumab şi cu un alt medicament li s-au redus tumorile.

Tratamentul cu nivolumab este o imunoterapie, care învaţă sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase. Pacienţii care suferă de cancer avansat la cap şi la gât au rate de supravieţuire foarte slabe.

Un studiu realizat pe 350 de pacienţi, publicat în New England Journal of Medicine, a arătat că 36% dintre cei trataţi cu nivolumab erau încă în viaţă la un an după începerea tratamentului, comparativ cu 17% dintre cei care făcuseră chimioterapie.

De asemenea, pacienţii care au făcut imunoterapie au simţit mai puţine efecte secundare.

Beneficiile au fost mai mari în special în cazul pacienţilor ale căror tumori au fost testate pozitiv pentru HPV (virusul Human Papiloma). Aceşti pacienţi au supravieţuit, în medie, 9,1 luni cu nivolumab şi 4,4 luni cu chimioterapie.

În mod normal, aceşti pacienţi care au tumori avansate sau rezistente la tratament trăiesc mai puţin de 6 luni.

1 din 10 pacienţi s-a vindecat

În ceea ce priveşte studiul realizat pe cei 94 de pacienţi care suferă de cancer la rinichi, un tratament cu nivolumab şi ipilimumab a dus la o reducere semnificativă a dimensiunii tumorilor în cazul a 40% dintre pacienţi. Mai mult, unul din 10 pacienţi s-a vindecat, cancerul dispărând total din organism. În schimb, prin terapia standard, doar 5% dintre pacienţi prezintă o reducere a turmorilor.

Nivolumab şi ipilimumab funcţionează în felul următor: întrerup semnalele chimice pe care celulele canceroase le transmit pentru a convinge sistemul imunitar că sunt celule sănătoase.

Profesorul Kevin Harrington de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului şi consultant la Spitalul Royal Marsden din Londra, care a condus studiul pe pacienţii ce aveau cancer la cap şi la gât, a declarat că nivolumab ar putea fi un tratament „revoluţionar”.

„Acest studiu a descoperit că tratamentul poate prelungi viaţa unor pacienţi care nu au altă variantă de tratament, fără să ducă la o scădere a calităţii vieţii”, a spus el.

„Odată ce s-a răspândit, cancerul la cap sau la gât este extrem de dificil de tratat. Aşa că este grozav că aceste rezultate arată că acum avem un nou tratament care poate prelungi semnificativ viaţa”, a completat profesorul.

Pacient: „Nu am avut deloc dureri”

În vârstă de 64 de ani, Peter Waite din Marea Britanie a povestit pentru BBC cum a decurs imunoterapia.

„Mă simt puţin ca un impostor din cauza cancerului în stadiu terminal deoarece nu am avut deloc dureri. În cazul meu, tratamentul nu a avut niciun impact negativ şi chiar mă simt puţin jenat de acest lucru”, a spus Waite, care a continuat să lucreze ca tehnician auto în timpul în care primea tratament.

Peter a început să primească tratamentul în cadrul unui studiu clinic în anul 2015, după ce medicii au aflat că are cancer renal. I s-a spus că mai are 3-5 ani de trăit.

În loc să fie tratat cu chimioterapie, Peter a primit timp de 4 luni ambele medicamente şi a continuat să meargă la serviciu. Testele au arătat că una dintre tumori s-a micşorat, iar celelalte două nu au mai crescut. În prezent, bărbatul nu mai face tratament şi face controale regulate (o dată la 12 luni).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro