Vineri, 29 martie 2024 - 7:46:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Ioan: Tradiţii şi superstiţii


7 ianuarie 2017

In fiecare an, la 7 ianuarie, romanii sarbatoresc ziua Sfantului Ion (Ziua sfantului Ioan Botezatorul, Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului”). Aproximativ doua milioane de romani poarta numele sfantului.

Sfantul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roaga Lui in aceasta zi pentru a naste copii sanatosi, fara malformatii. Traditia populara spune ca cine nu este vesel in aceasta zi va avea necazuri tot anul.

Pentru spor si sanatate exista traditia conform careia, in ziua de 7 ianuarie trebuie sa ne stropim cu agheasma pe fata pentru a fi ocoliti de boli.

O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoare se "boteaza gerul", adica frigul se mai inmoaie si vremea se mai incalzeste.

In ziua de Sfantul Ioan, in anumite regiuni ale tarii, exista un obicei care se numeste "Iordanitul femeilor". De fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se "iordanesc". Iordanitul femeilor avea, in vechime, un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

Tot traditia spune ca, pe 7 ianuarie, nu se consuma vin rosu, acesta amintind de martirajul Sfantului Ioan. 

In lumea traditionala a satului nu se taia nimic cu cutitul, toate alimentele de la masa se rup cu mana.

O alta interdictie era cea a folosirii maturii, care ar deranja linistea mortilor.

Ca la orice sarbatoare importanta este interzis spalatul rufelor, cusutul si restul treburilor casnice, dar si a certurilor.


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro