Vineri, 26 aprilie 2024 - 1:11:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Raport britanic: Există temeri legate de relaţia SRI – DNA. Rezultatul: un ”circ” periculos pentru România


9 ianuarie 2017

Un raport al unui grup de experţi britanici arată că România de astăzi se foloseşte de un truc periculos pentru a lupta împotriva corupţiei: implicarea tot mai accentuată a serviciilor de informaţii.

Raportul, întocmit de experţii ”Henry Jackson Society”, poartă numele ”Combaterea corupţiei prin trucuri: Atacul României asupra statului de drept”.

Principala concluzie a raportului citat este că serviciile române de informaţii sunt implicate pe ascuns în activităţi de urmărire anticorupţie şi că alături de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) subminează independenţa justiţiei.

Unele dintre cele mai importante constatări pe care se bazează raportul sunt:

– există motive să credem că serviciile de informaţii conduc urmăriri anticorupţie, pe ascuns, iar Guvernul nu anchetează posibila infiltrare de agenţi în serviciile de urmărire penală şi judiciară;

– abuzuri în procese: persoanele arestate au fost nevoite să defileze încătuşate prin faţa presei, rudele suspecţilor au fost ameninţate cu acuzarea, suspecţilor li s-a oferit imunitate pentru implicarea cuiva mai important, iar dovezile au fost în mod sistematic divulgate către media.

Raportul menţionează faptul că practica interceptării de convorbiri telefonice fără a fi nevoie de mandat a fost reluată în România sub coordonarea Monicăi Macovei, iar DNA a devenit dependentă de aceste interceptări.

Profit politic din lupta anticorupţie

”Serviciul Român de Informaţii (SRI) efectuează 20.000 de interceptări telefonice în numele DNA în fiecare an, iniţiază anchete DNA şi (…) vede sistemul judiciar ca pe un «câmp tactic» al operaţiunilor. Guvernul a refuzat să ancheteze acuzaţii că SRI s-a infiltrat în serviciile judiciare şi de urmărire penală. Atât SRI şi DNA au fost criticate pentru subminarea independenţei judiciare. Judecătorii care nu reuşesc să răspundă cererilor DNA şi să delibereze în favoarea acesteia au devenit ei înşişi ţinte ale anchetei, în timp ce cei consideraţi favorabili intereselor instituţiei şi-au văzut loialitatea răsplătită. (…)”, arată raportul, potrivit mediafax.ro.

Potrivit experţilor, aceste demersuri prezintă asemănări îngrijorătoare cu rolul Securităţii în perioada comunistă. Se întâmplă deseori ca acuzaţii să nu aibă dreptul la un proces echitabil, încălcându-se principiile esenţiale ale justiţiei, prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Raportul arată şi mecanismul prin care se profită politic de această luptă anticorupţie.

„Valurile de arestări sunt, de obicei, însoţite de campanii de denunţare retorică ce vizează maximizarea efectului lor politic şi stabilirea vinovăţiei în faţa opiniei publice. […] Probe din timpul urmăririi penale, inclusiv stenograme ale interceptărilor telefonice, sunt apoi divulgate selectiv către mass-media cu scopul de a consolida impresia de vinovăţie. Politicienii, si chiar judecătorii, fac comentarii negative cu privire la comportamentul inculpatului într-un mod care sugerează că procesul în sine va fi o simplă formalitate. După ce a fost deja prezentat ca un infractor, inculpatul este transformat într-un proscris al societăţii. […] Scopul acestui circ de PR este de a ataca şi a discredita ceea ce el reprezintă: apartenenţa sa politică, opiniile sau interesele de afaceri – şi să ofere asigurări că dacă nu va exista o condamnare în instanţă s-ar ajunge la proteste publice”

Henry Jackson Society este un grup de experţi britanici, denumit după politicianul american Henry M. Jackson, senator democrat cu viziuni liberale şi anticomuniste.

Cereri către Comisia Europeană şi statul britanic

În raport, experţii cer Comisiei Europene să declanşeze Mecanismul privind Statul de Drept, conceput pentru a gestiona ameninţările sistematice faţă de statul de drept în UE.

Specialiştii care au redactat raportul cer şi Marii Britanii să reformeze sau să înlocuiască Mandatul European de Arestare astfel încât acesta să încludă măsuri de siguranţă mai solide privind drepturile omului; au fost două cazuri recente când autorităţile române au putut folosi Mandatul European de Arestare pentru a întreprinde acţiuni legale motivate politic prin intermediul tribunalelor britanice, potrivit documentului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro