Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:18:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române au făcut prima realimentare în zbor deasupra României


6 martie 2017

Piloţii Escadrilei 53 Vănătoare efectuează, pentru prima dată pe teritoriul României, misiuni de realimentare în aer a avioanelor F 16 Fighting Falcon.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, misiunile de realimentare au loc în perioada 27 februarie – 2 martie şi se realizează cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker, aparţinând 100th Air Refueling Wing din cadrul USAFE (United States Air Forces in Europe), avion special destinat pentru realizarea realimentării în aer a avioanelor cu reacţie. Zborurile de realimentare se execută la o altitudine de aproximativ 7000-10.000 de metri, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. 

Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor creşte cu două ore.

Conform sursei citate, piloţii români au primit calificarea pentru realizarea unor astfel de proceduri în cadrul Cursului de trecere pe aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon, în Portugalia.


"Desfăşurarea unei astfel de operaţiuni implică o sincronizare perfectă, între aeronava care este realimentată, denumită generic aeronavă primitoare, şi aeronava cisternă. Pentru a realiza această sincronizare, aeronava primitoare trebuie să se poziţioneze la câţiva metri în spatele aeronavei cisternă şi mai jos decât aceasta şi să zboare cu aceeaşi viteză şi înălţime pe tot parcursul procesului de transfer al combustibilului. Atât aeronava cisternă, cât şi aeronava (sau aeronavele) primitoare vor zbura în formaţie standard şi vor fi permanent sub controlul şi monitorizarea structurilor de dirijare ale traficului aerian, responsabile de controlul şi siguranţa zborurilor în zona sau ruta respectivă. Operaţiunea se realizează prin intermediul unui sistem care asigură cuplarea aeronavei cisternă cu aeronava primitoare şi transferul combustibilului. Sistemul este compus în principal din pompe, conducte rigide (sau flexibile) telescopice aflate la bordul aeronavei cisternă, precum şi prize (cuple) de admisie a combustibilului dispuse pe aeronavele care sunt realimentate. Un operator aflat la bordul aeronavei cisternă iniţiază transferul combustibilului când sunt îndeplinite toate condiţiile necesare de siguranţă şi are aprobarea pilotului aeronavei primitoare pentru începerea operaţiunii. Pe timpul desfăşurării acesteia, operatorul trebuie să menţină o legatură radio permanentă, pe o frecvenţă radio dedicată atât cu pilotul aeronavei care este realimentată cât şi cu echipajul aeronavei cisternă", explică Ministerul Apărării.

Primele şase aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România - cinci în simplă comandă şi una în dublă comandă, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R - au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române pe data de 29 septembrie 2016, iar ultimele trei avioane din cele 12 cumpărate din Portugalia vor fi livrate în cursul anului 2017.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro