Joi, 28 martie 2024 - 10:10:15
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Armata caută militari rezervişti voluntari. Se oferă salariu şi o sumedenie de beneficii


14 martie 2017

De anul acesta a intrat în vigoare lega Statutului rezerviştilor voluntari. Ministerul Apărării a publicat proiectul pentru recrutarea rezerviştilor voluntari. În 2017 ar urma să fie încadraţi 2.800 de ofiţeri, maiştri militari/subofiţeri şi gradaţi/soldaţi.

Reprezentanţii MApN spun că nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu, iar voluntarii rezervişti urmează să primească pe toată perioada în care vor avea acest statut, 10% din salariul de bază.

Sistemul presupune o pregătire de formare iniţială, care poate dura trei sau patru luni. După aceea vor urma stagii de pregătire periodice, care vor dura o săptămână sau două şi prin care se urmăreşte reîmprospătare cunoştinţelor.

Se urmăreşte, în principal, atragerea tinerilor care nu au avut legătură cu armata, dar care sunt trecuţi printr-un sistem de formare menit să le ofere cunoştinţele necesare pentru a fi apţi să utilizeze tehnica militară.

În Statutul rezerviştilor voluntari se precizează că aceştia vor fi declaraţi în sistemul public de pensii, de asigurări sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj pe perioada în care participă la instruire şi misiuni.

De asemenea, vor beneficia de drepturi salariale prevăzute pentru personalul militar activ, vor avea prime de fidelitate, măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală, recuperare după participarea la misiuni, drepturi de echipare şi de hrană, pensii şi despăgubiri în caz de invalidate sau decontarea deplasărilor în afara garnizoanei de reşedinţă pe timpul chemării de către unităţile militare.

Cine poate fi selectat


Potrivit legii, pot fi recrutaţi cei care au între 18 şi 55 de ani, nu au avut o condamnare penală în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive.

De asemenea, nu trebuie să facă parte dintr-o organizaţie interzisă de legislaţia română şi să nu aparţină unor culte care contravin normleor de păstrare a ordinii publice sau care încalcă bunele moravuri, potrivit Libertatea.ro.

Cei care au îndeplinit serviciul militar activ nu au parcurg programul de instruire iniţială. La finalul perioadei de pregătire se depune jurământul militar.

Legea mai spune că primul contract se încheie pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maxim trei ani. La finalul contractului, rezerviştii voluntari sunt trecuţi în poziţia de rezervist, în rezerva de mobilizare.

Ce salarii se câştigă în Armată


Potrivit datelor din 2015, cel mai mare salariu îl are ministrul Apărării Naţionale. Acesta câştiga aproape 14.000 de lei. Alţi 3 ofiţeri din Armata Română au salarii de peste 10.000 de lei: 12.240, 11.926 şi 11.238 de lei.

Alţi ofiţeri foarte bine plătiţi ai Armatei Române au salarii cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei, însă există şi subofiţeri care au salarii mai mari decât ofiţerii. Spre exemplu, doi subofiţeri au obţinut în luna august venituri nete de 8.452 de lei, respectiv 8.411 lei.

Următorii cei mai bine plătiţi subofiţeri au salarii cuprinse între 7.400 şi 7.900 de lei. Cei 3 consilieri ai ministrului câştigă 7.271 de lei, 4.356 de lei şi 4.223 de lei.

Dacă cei mai bine plătiţi ofiţeri din Armata Română au salarii de peste 10.000 de lei, alţi ofiţeri au salarii mult mai mici. Potrivit datelor aferente lunii august 2015 publicate de Ministerul Apărării Naţionale, cel mai prost plătit ofiţer câştigă un salariu de 990 de lei. Alţi ofiţeri au salarii de aproximativ 1.100 de lei.

În ceea ce-i priveşte pe subofiţeri, cele mai mici salarii sunt cele minime pe economie. În afară de cadrele militare, în Armata Română sunt angajaţi şi civili. Cel mai mare salariu al unui angajat civil din Armată este de 4.943 de lei, iar cel mai mic este minimul pe economie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro