Miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:39:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Drama unei bătrâne de 80 de ani din Câmpina


21 martie 2017

După o viaţă de muncă, îşi trăieşte ultimii ani într-o garsonieră neîncălzită, unde doarme pe un pat amenajat pe nişte scaune şi mănâncă pe pervaz. Este cazul Valeriei Stoican, în vârstă de 80 de ani, pentru care hainele grele ale bătrâneţii i-au adus nişte schimbări la care nu s-a gândit vreodată.

Femeia este originară din Scorţeni, acolo unde a avut şi gospodăria. Rămasă văduvă, în urmă cu „cinci sau şase ani, nici eu nu mai ştiu, maică, am pierdut şirul anilor“, bătrâna susţine că şi-a scos casa spre vânzare sau la schimb cu o alta de care să poată avea grijă mai uşor. A găsit adepţi pentru cea de-a doua variantă. S-a bucurat când noii proprietari i-au permis să stea în continuare în casa ei din Scorţeni. „Mi-au vorbit frumos, s-au comportat bine, au spus că au grijă de mine. Totul, până anul trecut. În septembrie m-au dat afară din casă doar cu ceea ce aveam pe mine, spunându-mi că am unde să stau, că am garsonieră, în Câmpina, la schimb“, ne-a mărturisit tanti Valeria

Ce a fost, în realitate, între cele două părţi, doar ele ştiu. Ceea ce se întâmplă acum cu bătrâna, cum îşi duce traiul, este greu de imaginat.

Garsoniera din zona Turnătorie măsoară cel mult 25 de metri pătraţi, are o singură încăpere care ţine loc şi de dormitor, şi de bucătărie, şi de baie. Cada este separată de restul camerei printr-o simplă perdea de duş. N-are masă, n-are pat, n-are haine, n-are de niciunele. Are doar câteva tablouri cu soţul ei, singurele lucruri care-i amintesc că a dus cândva o viaţă normală, că avea cu cine să împartă greutăţile. Acum, parcă, i-au rămas ei toate

Pentru a dormi , femeia şi-a improvizat un pat pe trei scaune culcate, pe care a pus nişte scânduri, iar deasupra o saltea donată şi nişte pături. Şi acelea tot din căpătat.

Iarna a fost una lungă şi grea pentru femeie care n-a avut deloc căldură şi nici măcar o plapumă să se învelească. Doar o pătură pe care a pus-o în două…Dar cât de cald să-i ţină într-o încăpere unde în nopţile geroase, temperaturile au fost negative?! „Am dormit îmbrăcată cu toate hainele pe care le am şi luam preşurile de pe jos şi le puneam pe mine. Altfel, aş fi îngheţat. Frig ca iarna asta n-am îndurat niciodată, maică“, ne-a povestit tanti Valeria. Chiar şi acum, temperatura din garsoniera bătrânei este comparabilă cu cea de-afară. La aragaz îşi face, cel mult, un ceai, nişte cartofi fierţi…Nu-şi permite mai mult. O dată pentru că nu are din ce să-şi facă mâncare gătită şi pe de alta pentru că îi este teamă să ţină focul prea mult aprins din cauza facturii la gaze. I-ar fi tare util un convector, însă din cei 600 de lei pe care-i are nu reuşeşte să facă prea multe. Facturile, medicamentele şi minimum de alimente cât să-şi potolească foamea de pe-o zi pe alta îi „sting“ rapid pensia.

Nu şi-a permis nici măcar o geacă, o pereche de pantaloni sau nişte papuci care să-i ţină cald. „Am fost la second-hand şi, cu toată jena, am cerut să-mi dea ce au mai ieftin sau ceva ce nu vând, dar n-au vrut. Am o geacă, dar e ruptă şi nu mai văd să cos“, ne-a spus femeia. 

La cei 80 de ani pe care-i are şi cu toate încercările prin care a trecut, femeia îşi doreşte să mai scape din poverile bătrâneţii. A uitat seria bolilor de care suferă, iar când merge la farmacie cere întotdeauna medicamente ieftine, în limita banilor care-i rămân pentru aşa ceva. Duce dorul unei porţii zilnice de mâncare caldă, gătită, gustoasă de care să se bucure la masă…şi nu pe pervaz. Dar, cel mai mult, îi lipsesc căldura şi un pat odihnitor. Şi căţeluşa pe care o avea când a plecat de la Scorţeni. Acum este însă pe mâini bune şi ştie că n-ar mai putea să aibă şi grija ei, mai ales că ajunge destul de des la spital din cauza multiplelor probleme de sănătate şi n-ar avea cu cine s-o lase.

Până în prezent, am reuşit să-i asigurăm Valeriei Stoican un pat pe care urmează să-l primească zilele următoare, două plăpumi şi câteva pulovere (mărimea L). Mai are însă nevoie de aşternuturi, lenjerii de pat, papuci (nr.39) de stradă pe care să-i încalţe uşor pentru că nu se poate apleca, dar şi o pereche pentru interior. I-ar fi utilă şi o comodă unde să-şi ţină puţinele lucruri pe care le are şi care acum sunt înşirate pe lângă pereţi.

Cei care doresc să se implice în acest caz, îl pot contacta pe Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, la numărul de telefon – 0726.279.537 sau pot lăsa mesaje pe pagina de facebook a grupului, care este una publică.

Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Cristi Minculescu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro