Vineri, 29 martie 2024 - 12:04:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mamă, fiică şi nepoată, din Comarnic, luptă să-şi construiască o nouă locuinţă!


4 aprilie 2017

-Repede! Repede! Ieşiţi afară că arde!

-Ceee? Ce arde?

-Casa voastră arde!

-Cum arde? Unde?

-Haideţi! Luaţi ce puteţi şi ieşiţi afară că muriţi…

În cele câteva secunde, a reuşit să-şi arunce privirea spre un ceas. Era 5 dimineaţa când i s-a dat alarma salvatoare. Dacă nu erau vecinii ar fi murit, în acea dimineaţă fatidică de 8 decembrie, împreună cu fiica de 23 de ani şi nepoţica de numai 3 ani şi jumătate. Cu o viteză nebună, gonite de ameninţarea flăcărilor care înghiţeau acoperişul, au luat nişte acte, butelia pe care tocmai o încărcaseră, câteva haine şi-au ieşit în curte. Pe cea mică au luat-o nişte vecini. Nu înainte ca imaginea focului să i se întipărească în memorie, probabil, pentru toată viaţa. Ea n-a reuşit să mai salveze nimic. Hăinuţele ei, jucăriile ei…, poneiul ei preferat. A ţipat după ele până a ajuns în casa vecinilor, unde a adormit plângând. Dar cine s-o mai audă în hărmălaia totală care se crease la casa Mariei Radea, unde oamenii încercau să stingă care cum puteau vâlvătaia?! N-a fost chip! Casa bătrânească a ars ca o torţă. Nici echipajele de pompieri n-au putut salva ceva, deşi de la Sinaia la Comarnic au ajuns repede. Dauna a fost totală, iar focul a izbucnit de la coşul de fum.

După ce şi-a văzut transformată în cenuşă casa în care şi-a petrecut cei 42 de ani pe care-i are, unde şi-a crescut fiica, pe Mihaela Cristina, în vârstă de 23 ani, şi pe micuţa Maria Rebeca de numai trei ani şi jumătate, pe Maria Radea au început s-o apese gândurile. Ce-o să facă ea, o femeie singură, cu un venit de numai 1100 de lei, câştigat ca femeie de serviciu la Primăria din Comarnic? Nu-i poate cere fetei să-şi caute un serviciu pentru că n-are cine să aibă grijă de cea mică. Trebuie să se mişte cumva, pentru că la vecinii care le-au oferit găzduire nu vor mai putea sta prea mult.

S-a sfătuit cu fratele mai mic şi cu ajutorul primit de la Primărie, au continuat construcţia camerei pe care fratele Mariei Radea o avea ridicată până la plafon. A preferat ca el să se mute în casa părinţilor şi să-şi lase sora să stea în camera cea nouă. Au tras amândoi cât au putut, iar acum, Maria şi cu nepoţica locuiesc în încăperea de nici zece metri pătraţi. Şi-au încropit acolo minimum necesar, iar micuţei Rebeca au încercat să-i reconstruiască universul înghiţit de flăcări.



„Dacă ştiţi cât a plâns după nişte jucării. Îşi mai aminteşte şi acum de o păpuşă, de un ursuleţ…ştie exact unde le avea, în ce colţişor erau. S-a speriat rău, dar am dus-o la preot, i-a citit, iar acum încet-încet îşi revine“, ne-a povestit Maria Radea.

„E o imagine care ne-a marcat şi pe noi, cei mari, darămite pe ea. Dar ce să facem, mergem mai departe. Mi-e greu cu mâna de lucru. Am început să săpăm fundaţia, avem promise nişte materiale de construcţie, dar toată munca o fac eu cu fratele meu pentru că n-am de unde plăti cu 100 lei/zi. Atât merge de persoană, iar treaba n-o faci doar cu un om. Dimineaţa şi după-amiaza sunt la serviciu, între orele de lucru muncesc acasă, după ce termin la Primărie muncesc, din nou, acasă. Trebuie să ne descurcăm cumva…“, ne-a spus Maria.

Mihaela, fiica Mariei Radea, încă mai doarme la vecinii care i-au ajutat. S-a angajat pentru o lună ca ospătar, dar până nu va fi înscrisă copila la grădiniţă n-are cum să se împartă între serviciu şi supravegherea ei. Nu-şi face probleme în privinţa găsirii unui job, ştiind că există cerere foarte mare pentru barmani-ospătari.

Cazul Mariei Radea, a fiicei şi nepoatei sale este unul care are rezolvare în timp, dar cu o mână de ajutor din partea noastră le putem scurta durata în care să aibă, din nou, un acoperiş al lor. Unul în care micuţa Rebeca să-şi reconstruiască micul ei univers.

Cele trei au nevoie de multe, dar prioritare sunt materialele de construcţie şi mâna de lucru. Casa nouă este proiectată cu trei camere, o bucătărie şi, speră, să aibă şi-o baie.

Pentru Paşte ne-am propus să le ajutăm cu toate cele necesare pentru masa de Sărbători. În privinţa jucăriilor şi a hainelor, micuţa Rebeca a primit o serie de lucruri, dar asta nu înseamnă că nu-l aşteaptă şi ea pe Iepuraş cu surprize noi.

Cine vrea să se implice în acest caz, îl pot contacta pe Cristi Minculescu la 0726279537 sau pe pagina de facebook a grupului Pentru Tine!



Liliana Maxim Minculescu

Foto: Cristi Minculescu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro