Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 8:40:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru cei care maltratează animale


6 aprilie 2017

Torturarea sau uciderea animalelor ar putea fi pedepsită cu închisoare de până la 10 ani, iar cazurile mai puţin grave ar urma să fie în continuare sancţionate doar cu amenzi, însă valoarea ar putea fi mărită până la 10.000 de lei. Este vorba despre un proiect de lege susţinut de mai mulţi parlamentari.

Potrivit Digi24, iniţiatorii legii vor ca uciderea cu intenţie a unul animal să fie pedepsită cu închisoare între 2 şi 7 ani. De asemenea, pedepsele ar putea fi valabile şi pentru cei care organizează lupte de animale sau le torturează sau le mutilează. Se propune ca pedeapsa să ajungă până la 10 ani în cazul în care autorul faptelor este chiar proprietarul sau crescătorul animalului.

Însă nu toţi parlamentarii sunt de acord cu proiectul şi spun că acestea sunt similare cu cele prevăzute în Codul Penal pentru vătămare corporală sau viol.

„O astfel de iniţiativă legislativă dacă va trece cu aceste limite de pedepse introduce un dezchilibru grav”, e de părere deputatul PNL Ioan Cupşa.

Membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor n-au ajuns la un punct comun, iar dezbaterile au fost amânate pentru două săptămâni. Acest proiect de lege a trecut tacit de Senat, anul trecut, iar acum Camera Deputaţilor este for decizional.

În ultima perioadă au fost mai multe cazuri de maltratare a animalelor. De exemplu, anul trecut, un bărbat din Târgu Jiu şi-a bătut calul până când vecinii n-au mai suportat şi au chemat poliţia.

Explicaţia a fost una halucinantă: a vrut să-i arate unui văr cât de puternic este animalul şi l-a pus să tragă o dală de beton de 5 tone. Pentru că a fost prea grea şi n-a reuşit să tragă, stăpânul a decis că e cazul de o bătaie soră cu moartea.

„Prezenta multiple plăgi prin tăiere, prin rupere. S-au rupt harnaşamentele de pe el şi a ajuns într-un gard de sârmă ghimpată”, a explicat Tiberiu Trancă, medic veterinar, pentru Digi24.

Direcţia Sanitar Vetrinată Gorj a luat şi o decizie în ceea ce priveşte viitorul calului. „Proprietarul şi-a recunoscut vina. Deja a plătit manopera pentru tratamentul efectuat. În situaţia aceasta animalulul va rămâne la proprietar, pentru că acesta chiar şi-a dorit să aibă grijă de cal şi să-l întreţină în continuare”, a argumentat Nicolae Călescu, director la DSV Gorj. Preţul plătit de bărbat pentru că şi-a bătut calul: 2.000 de lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro