Vineri, 19 aprilie 2024 - 8:28:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ANI: Restrângerea cadrului normativ al incompatibilităţilor va avea impact negativ asupra exercitării integre a funcţiilor publice


7 aprilie 2017

Agenţia Naţională de Integritate susţine că modificarea regimului incompatibilităţilor de către Parlament ca urmare a adoptării, marţi, a modificării Legii 161/2003 poate avea drept consecinţă un impact negativ asupra exercitării funcţiilor publice în condiţii de integritate. Proiectul criticat de ANI stipulează că o serie de demnităţi publice sunt incompatibile cu funcţii deţinute în societăţi comerciale doar dacă acestea desfăşoară ”sistematic şi efectiv” activităţi comerciale.

”Agenţia Naţionalã de Integritate aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul cã modificarea Legii nr. 161/2003, adoptată marţi, 04 aprilie 2017, de către Camera Deputaţilor (cameră decizională) restrânge cadrul normativ al incompatibilitãţilor, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art. 1, alin. 1 din Legea nr.  176/2010 şi poate avea un impact negativ în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor şi a calităţilor publice în condiţii de integritate”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Agenţia susţine că eliminarea situaţiilor de incompatibilitate prevăzute în proiectul adoptat de Parlament crează ”premise pentru generarea unor conflicte de interese şi, evident presupune eludarea principiilor care guverneazã prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcţiilor şi demnitãţilor publice”.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 185 de voturi „pentru” şi 95 de voturi „împotrivă”, propunerea legislativă potrivit căreia calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu exercitarea funcţiilor de conducere în consiliul de administraţie la societăţi comerciale care desfăşoară efectiv activităţi comerciale.

Potrivit propunerii legislative pentru modificarea articolului 82 alineatul 1 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţ­ii sau calităţi: funcţ­ia de preşedinte, vicepreş­edinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţ­ie sau cenzor la societăţ­ile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările ş­i completările ulterioare, care desfă­şoară sistematic ­şi efectiv activită­ţi comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţ­ii de credit, societă­ţile de asigurare ­şi cele financiare ş­i la instituţ­iile publice”.

Proiectul de lege a fost iniţiat în cursul legislaturii trecute de către parlamentari din mai multe partide politice. Iniţiatorii susţineau că actul normativ este necesar pentru că ANI ar fi dat decizii de incompatibilitate pentru mai mulţi parlamentari care ar fi deţinut funcţii în cadrul unor societăţi comerciale, deşi acestea nu mai funcţionau efectiv.

”Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminării multor procese care apar datorită unor neglijenţe ceea ce duce inutil la consum de timp şi bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată şi chiar s-a uitat de ele. Aceste situaţii au fost constatate de ANI care, conform legislaţiei actuale sunt considerare ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situaţii trebuie urmată o cale destul de lungă plecând de la instanţele judecătoreşti din teritoriu până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în expunerea de motive.

După adoptarea proiectului de către Senat, la Camera Deputaţilor regula nou introdusă a fost extinsă şi pentru membrii Guvernului, prefecţi şi subprefecţi, aleşii locali şi funcţionarii publici.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro