Joi, 25 aprilie 2024 - 11:00:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Lecţie de viaţă! 26 de elevi câmpineni de la Şcoala „B.P. Hasdeu“ au pus piatra de temelie a casei unei familii din Comarnic


14 aprilie 2017

O zi în care am oferit, dar, mai ales, în care am primit! Am oferit bucurie, speranţă şi am primit mulţumire şi o lecţie despre ceea ce înseamnă colectiv, suflet, iniţiativă, spirit filantropic…Toate, de la o mână de copii de clasa a IV-a, de la Şcoala Generală „B.P. Hasdeu“, din Câmpina, coordonaţi pas cu pas de un altfel de pedagog. Unul de „şcoală veche“, pentru care omenia este mai presus de orice calificativ efemer trecut în catalog.

În viaţă se spune că, pentru a fi împlinit, trebuie să sădeşti un om, să ridici o casă şi să dai naştere unui copil. Elevii Alinei Bârsan se pot lăuda că sunt cei care au pus piatra de temelie noii case a Mariei Radea, din Comarnic. Cea veche, bătrânească, i-a ars înainte de Crăciun. Patimile de atunci i s-au transformat în bucurie şi speranţă, acum, în Săptămâna Mare, în care 26 de elevi de clasa a IV-a i-au făcut cea mai frumoasă surpriză. Copiii au confecţionat şi vândut brăţări şi brelocuri din elastice colorate pe care le-au comercializat cu 1 şi 2 lei/bucata. Munca şi-au început-o în decembrie, ca un paradox, exact în luna în care casa Mariei Radea era mistuită de flăcări. Iniţiativa au avut-o pentru a-şi ajuta câtiva colegi ale căror familii au un potenţial financiar redus. După ce au rezolvat această problemă, elevii şi-au dat seama că pot depăşi graniţele şcolii cu faptele bune. S-au gândit să strângă bani din munca lor pentru centre de plasament, însă imediat cum au aflat de situaţia Mariei Radea, a fiicei şi nepoatei ei, care au rămas fără casă, cei mici au hotărât împreună cu învăţătoarea lor să schimbe destinaţia sumei strânse: o mie de lei. Astfel, cu ajutorul nostru, al celor din Grupul „Pentru Tine!“, cu alte donaţii în bani primite de la membrii grupului , copiii au transformat, în Joia Mare, nişte lacrimi de disperare în unele de bucurie, surprinzând-o pe Maria Radea cu materiale de construcţie care ajung pentru una dintre camerele noii locuinţe.

Aceeaşi zi, o altă faptă bună!

După ce şi-au încheiat, momentan, misiunea aici, cu satisfacţia faptelor lor, copiii au mers mai departe. A doua oprire a fost la Secăria, la Centrul de plasament de tip familial. Şi să nu vă gândiţi că aici au venit cu mâna goală! Pentru că banii din munca lor s-au dus la Comarnic, aceştia şi-au adus aminte de economiile pe care le aveau. Aşa că au „spart“ puşculiţele, au adunat 400 de lei, sumă din care le-au cumpărat celor 16 băieţi de Secăria mici atenţii.

Şi pentru că le place să fie „altfel“, copiii şi-au surprins gazdele şi c-un moment artistic. Dar încărcătura emoţională a fost doborâtă, în cele din urmă, cu o partidă zdravănă de Batlefield, un sport nou predat de elevii câmpineni băieţilor de la Secăria. Şi pentru că nu s-au săturat de joacă, de aerul curat şi de sentimentul frumos pe care ţi-l dă fapta bună, copiii Alinei Bârsan şi-au propus să revină.

Surpriza celor mici a fost dublată şi de cutiile încărcate cu tot felul de produse donate de membrii Grupului „Pentru Tine!“.

Revenim la cazul Mariei Radea, din Comarnic, care, pe lângă „piatra de temelie“ pusă de aceşti copii inimoşi mai are nevoie de multe pentru a-şi ridica noua casă. Materialele de construcţii şi mâna de lucru sunt cele de care are nevoie acum. În prezent, femeia împreună cu nepoata dorm într-o cameră de opt metri pătraţi, cedată de către fratele ei, în timp ce fiica Mariei Radea doarme la o vecină, pentru că toate trei nu au loc în încăperea strâmtă.

Cei care vor să dea concursul gestului făcut de către cei 26 de elevi câmpineni, îl pot contacta pe Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine!“ la 0726279537 sau pe pagina de facebook a grupului. 

Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Cristi Minculescu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro