Marţi, 19 martie 2024 - 6:34:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Au început testele cu laserul de la Măgurele


30 mai 2017

Cel mai puternic laser din lume a fost asamblat la Măgurele, iar specialiştii spun că la toamnă va fi obţinut primul fascicul laser.

”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează şi se testează diferite componente ale marilor echipamente. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a precizat, pentru News.ro, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, profesorul Nicolae Zamfir

Laserul de la Măgurele poate emite, la parametri maximi, un fascicul de 10PW, însă acest lucru nu se va întâmpla imediat. Testele vor dura cel puţin doi ani, urmând ca laserul să fie operaţional în întregime abia în 2019. Investiţia este estimată la 300 de milioane de euro, fiind finanţată din bani europeni.

Proiectul de la Măgurele doreşte să descopere izotopi radioactivi, care pot fi folosiţi, de exemplu, pentru tratarea cancerului, sau pentru a studia conţinutul butoaielor radioactive, fără ca ele să fie desfăcute.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro