Marţi, 19 martie 2024 - 1:08:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Frumoasa poveste a singurului sat din România premiat de Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural


11 iunie 2017

Comuna Rimetea (Torocko) se află în judeţul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj, şi este considerată una dintre cele mai frumoase localităţi din Transilvania.

Aşezat într-un cadru natural splendid, satul a fost distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material, în urma eforturilor de conservare depuse de localnici şi de mai multe ONG-uri din Ungaria, scrie Adevărul.

Peste 130 de case tradiţionale secuieşti au fost restaurate, iar Comisia Europeană a oferit comunei Rimetea importantul premiu în 1999. În anul 2000, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală şi urbană protejată.

Restaurarea satului s-a făcut cu sprijinul financiar al consiliului local al Sectorului V din Budapesta. Lucrările au dus la stoparea demolărilor din zonă, la păstrarea obiceiurilor locale, cât şi la crearea de noi locuri de muncă pentru meşterii locali, iar muncitorii au învăţat tehnici de conservare a clădirilor istorice.

În satul cu case albe, din depresiunea Trascăului, pot fi admirate numeroase obiecte valoroase, precum mobila pictată manual în stilul Torocko sau costume populare. Nouă din zece locuitori sunt de etnie maghiară.

Turismul a înflorit la Rimetea, unde zecile de pensiuni din zonă sunt mai mereu ocupate. Cei mai mulţi turişti vin din Ungaria.

Satul păstrează obiceiurile populare vechi de peste o mie de ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro