Joi, 28 martie 2024 - 1:55:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cod portocaliu de vreme rea, cu vijelii, grindină, ploi şi fulgere


2 iulie 2017

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două coduri de vreme rea pentru cea mai mare parte din centrul, sudul şi estul ţării.

Urmează aşadar două zile cu fenomene meteo extreme.

COD GALBEN


În intervalul 1 iulie, ora 21.00 – 2 iulie, ora 9.00, în 14 judeţe din ţară se vor produce vijelii şi descărcări electrice, instabilitatea atmosferică fiind accentuată.

Din seara zilei de sâmbătă până duminică dimineaţa (1/2 iulie), în sudul Banatului, local în Transilvania şi Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi punctiform 35…45 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei şi al Munteniei.

Pe arii extinse în sudul şi în sud-estul ţării valorile termice vor caracteriza în continuare o noapte tropicală, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade, iar disconfortul termic va fi încă ridicat.

COD PORTOCALIU


În intervalul 2 iulie, ora 20.00 – 3 iulie, ora 23.00, în zonele marcate se vor produce ploi însemnate cantitativ, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

În cursul nopţii de duminică spre luni (2/3 iulie) şi pe parcursul zilei de luni, în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi zona de munte a judeţelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna şi Buzău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale,  frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 50…70 l/mp şi pe arii restrânse 80…90 l/mp.

În sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Transilvania temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 şi 50 l/mp.

Duminică 2 iulie, în sudul extrem al ţării indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia la orele amiezii de pragul critic de 80 de unităţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro