Joi, 18 aprilie 2024 - 1:18:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pensionarii vor beneficia de medicamente compensate cu 90%


2 iulie 2017

Pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 900 de lei/lună vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor (din sublista B, prevăzută de HG nr. 720/2008) în proporţie de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern vineri, 30 iunie.

Până în prezent, beneficiau de această compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei.

Guvernul speră astfel să crească numărul de persoane beneficiare ale acestui program.

De asemenea, a fost simplificată procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declaraţia pe proprie răspundere a pensionarilor.

În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, precum şi o declaraţie pe propria răspunedere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri.

„S-a constatat însă că, deşi pensionarii declară că nu obţin alte venituri, în evidenţele ANAF aceştia figurează că realizează şi alte venituri, în general venituri mici. Astfel, au fost identificate situaţii în care declaraţiile pe propria răspundere au fost date de către beneficiari fără a avea cunoştinţă despre existenţa unor sume considerate venituri (dobanda bancară, venituri din dividende ca urmare a faptului că sunt posesorii unor certificate de acţiuni, situaţie în care se impune recuperarea de la această categorie de asiguraţi a procentului de 40%, reprezentând diferenţa dintre 50-90%)”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Începând de la 1 iulie, declaraţia nu mai este necesară.

2,8 milioane de beneficiari de la 1 iulie

Fondurile necesare pentru această măsură vor fi asigurate, în proporţie de 50%, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi, respectiv de 40%, din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, prin transferuri din bugetul FNUASS.

Din evidenţele CNAS, în prezent există un număr de 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii. În cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, în 2016 au fost eliberate un număr de 2,379 milioane de reţete aferente unui număr de 430.812 pensionari cu o valoare de 167,6 milioane lei.

Din datele CNAS se estimează că, începând cu data de 1 iulie 2017, numărul de beneficiari cu venituri din pensii de până la 900 lei/lună va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro