Marţi, 16 aprilie 2024 - 7:10:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Localitatea din România în care s-a născut un singur copil în ultimii 40 de ani


12 iulie 2017

Situaţie alarmantă în România, unde numărul copiilor nou născuţi scade anual în mod constant, în 2016 înregistrându-se cel mai dramatic şi scăzut număr de naşteri din 1989 încoace, mai exact 189.783. Faţă de 1990, numărul naşterilor a scăzut cu peste 125.000, iar ipotetic vorbind, printr-o reducere la absurd, dacă acest ritm se va păstra, în 75 de ani România ar putea fi ţara fără copii. Scenariul nu este total nerealist, de vreme ce în ţara noastră există tot mai multe localităţi în care plânsetul unui bebeluş nu s-a auzit de ani de zile, chiar de zeci de ani. Este cazul unei comune din Arad, de exemplu, în care în ultimii 40 de ani s-a născut un singur copil.

În comuna Pleşcuţa, aflată în zona de munte din estul judeţului Arad, la circa 116 de kilometri de reşedinţa de judeţ, există un caz inedit: în satul Budeşti nu s-a mai născut niciun copil de aproape patru decenii. În această primăvară, o familie de tineri care s-a mutat în sat s-a mutat în sat a adus pe lume primul copil cu domiciliu în Budeşti din ultimii 40 de ani.

"Copiii în satul Budeşti nu s-au născut, din datele pe care le deţinem, din anii 1977-1978. Cauza ar fi plecarea tinerilor la oraş sau în satele de câmpie din zona oraşelor. Urmările sunt destul de grave: în primul rând scăderea populaţiei, în al doilea rând s-au desfiinţat şcoala şi grădiniţa din satul Budeşti. De la un an la altul devenim o comună cu o medie de vârstă tot mai înainată şi în ritmul ăsta în câţiva ani buni o să ajungem sub 1.000 de locuitori", a declarat primarul comunei Pleşcuta, Marius Viorel Groza.

Locuitorii satului sunt exlusiv persoane în vârstă. Până când două familii de tineri, cu o medie de vârstă de 25-30 de ani, s-au mutat în sat.

"În ultimele două luni a apărut o surpriză. După multă muncă, multă promovare a satului Budeşti am reuşit să aducem în satul Budeşti două familii de tineri care şi-au făcut domiciliul pe satul Budeşti, şi-au cumpărat două căsuţe. Una dintre familii a născut o fetiţă care are domiciliul pe satul Budeşti. Da, este primul copil după 39 de ani", a declarat primarul comunei Pleşcuta, Marius Viorel Groza.

Primarul spune că nu a trebuit să-i convingă pe tineri să se mute în satul de la munte, dar recunoaşte că a fost mai greu până i-a adus în zonă. Strategia edilului-şef de a repopula zona, prin promovarea localităţii pe internet, a dat roade.

"Nu a trebuit ca să-i convingem ca să se mute. A fost mai greu până i-am adus. În momentul când i-am adus şi au văzut satul Budeşti, au văzut zona, au văzut câtă linişte poate să ofere o zonă rurală. Au intrat în contact cu oamenii din Budeşti, care sunt nişte oameni deosebiţi, nişte oameni simpli, cu bun simţ, cu frică de Dumnezeu şi respect faţă de oameni şi s-au convins singuri că merită să stea în Budeşti. (...) Tinerii sunt din Arad, chiar din municipiul Arad", a declarat primarul comunei Pleşcuta, Marius Viorel Groza.

Până la mutarea familiilor de tineri, satul Budeşti mai avea 12 locuitori cu vârste de 50-60 de ani, iar în acest moment populaţia a ajuns la 18 persoane.

În mai multe sate mici din judeţul Arad nu s-au mai născut copii de câţiva ani. În comuna Vârfurile, aflată în zona de munte din estul judeţului, la circa 128 kilometri de municipiul Arad, către Brad, există un sat în care nu s-a mai născut niciun copil din 2006.

"Da, în satul Groşi, care aparţine de comuna Vârfurile, din statisticile noastre din anul 2006 nu s-au mai înregistrat naşteri, motivul fiind plecarea tineretului către oraş în căutarea unor locuri de muncă. Cei care au rămas sunt părinţii tinerilor, care au o medie a vârstei cuprinsă între 55-60 de ani", a declarat  primarul comunei Vârfurile, Radu Tiberiu Giurgelea.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro