Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:49:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Insula Sacalin, în pericol din cauza scurgerilor de petrol


2 august 2017

Insula Sacalin din Delta Dunării se află în pericol, după ce dintr-o navă eşuată în zonă în urmă cu 35 de ani a început să se scurgă petrol, relatează adevarul.ro.

Localnicii din Sfântu Gheorghe au observat de câteva zile scurgeri de produse petroliere din epava remorcherului Tuzla, care a eşuat în 1982 în Insula Sacalin, arie naturală protejată prin lege.

„Cantitatea de reziduu petrolier se pare că este destul de mare deoarece zona este împânzită cu o pătură uleioasă în care păsările şi peştii nu mai au nicio şansă. Mirosul de combustibil se simte de la kilometri distanţă“, a declarat un localnic pentru sursa citată.

Conducerea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) a fost informată, însă deocamdată nu s-a luat nicio măsură.

Potrivit specialiştilor, pătura uleioasă poate să omoare păsările şi peştii din zonă: păsările pot rămâne prinse în peliculă, iar peştii se pot sufoca deoarece nu mai au oxigen. În plus, peştii care au fost în acea zonă nu mai sunt comestibili.

Insula Sacalin, numită şi „cel mai nou pământ al ţării”, s-a format în urmă cu aproximativ 150 de ani. Iniţial ea era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic. Cu timpul, cele două s-au unit şi au format o singură insulă.

Complexul Scalin-Zătoane are o suprafaţă de 21.410 de hectare şi este arie de protecţie specială în cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Aici cuibăresc 14 specii de păsări, iar zona este loc de migraţie pentru aproximativ 100 de specii.

Pe insula Sacalin se află cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire şi iernare a acestor specii. În apele din apropiere trăiesc sturioni şi plante rare precum varza de mare şi canarul bălţii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro