Joi, 28 martie 2024 - 12:21:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Când şi cum vor fi indexate pensiile


17 ianuarie 2013

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat la România TV că Legea pensiilor face inaplicabilă indexarea pensiilor fiind necesară modificarea legii în Parlament.

"Legea pensiilor este plină de greşeli. Una este că face referire la indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi jumătate din câştigul real realizat care se comunică de către Institutul Naţional de Statistică în luna septembrie a anului viitor. Indexarea cu câştigul real şi cu inflaţia nu se poate face decât pe date preliminate, care sunt altceva decât cele prognozate. Datele finale nu le ştiu decât în septembrie. Dacă eu cresc pe baza preliminatului cu 4%, poate să vină cineva să mă întrebe de ce nu am crescut cu 3,98% sau cu 4,05%, cât poate fi anunţat în septembrie", a explicat Liviu Voinea.

În consecinţă, prima modificare a Legii pensiilor trebuie să vizeze înlocuirea expresiei "indexarea cu nivelul inflaţiei şi jumătate din câştigul real realizat" cu "indexarea cu nivelul inflaţiei şi jumătate din câştigul real preliminat".

"În al doilea rând, prin eliminarea obligativităţii de a introduce în Legea bugetului valoarea punctului de pensie, nu mai există act normativ care să spună cât este punctul de pensie. Înainte de a băga bugetul în Parlament, trebuie să modificăm Legea pensiilor în care să spunem cât este punctul de pensie", a spus Liviu Voinea.

Voinea a precizat că aceste modificări nu vor afecta acordarea indexării pe luna ianuarie deoarece mărirea va fi acordată în martie, atât pe ianuarie, cât şi pe februarie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro